Кирил Петков: Не бихме се обединили с ГЕРБ в този им състав. Радев ще даде мандата на БСП

Ружа Райчева 11 януари 2023 в 12:15 3416 1

Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание

Никога не бихме се обединили с ГЕРБ в този им състав, казвали сме го неведнъж. Хората не се сменят между мандатите, нито нашите ценности. Моето лично чувство е, че президентът ще даде третия мандат на БСП, защото имаше доста остри позиции за "войнолюбци". Затова ще е изненадващо да даде мандата на "Демократична България".

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание по повод възможността от съставяне на редовно правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев се очаква да връчи в началото на другата седмица. Според източници на OFFNews той ще избира между БСП и "Демократична България" (ДБ).

Според Кирил Петков би било странно, ако ДБ получи мандата, да се обсъждат приоритетите, за които те настояваха, докато преговаряха за съставяне на редовно правителство с втория мандат. Петков посочи, че петте приоритета, за които от ДБ настояват, съвпадат с тези на ПП. 

По-рано съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че "не вижда" разбиране за кабинет с ГЕРБ и ПП"Поздравявам ДБ, които казват, че биха повторили нашия подход. Нека изчакаме президентът да връчи мандата", каза още той. Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че те са готови да "жертват партийното си его и да действат в интерес на страната"

"Както другите партии, така и ние сме готови, ако президентът ни връчи мандата, да проведем всички нужни разговори и да търсим съгласие за правителство, което дава перспектива на страната. Известно примирение трябва да има от всички страни, защото ключът е във всички партии", каза Янев.

Според него подписването на коалиционно споразумение е най-правилният подход, за да бъде формирано редовно правителство. Янев каза, че според него сред приоритетните цели трябва да бъде и справянето с демографската криза. Той е на мнение, че най-важното е да се върви към максимална подкрепа и съгласие и затова призова всички парламентарни формации да гледат в перспектива. 

"Най-лесно е кажем отиваме на избори, защото това е изходът, но в крайна сметка начинът на говорене трябва да се промени. Все чуваме: "Нашите избиратели искат това, нашите избиратели искат онова", а важното е какво искат българските граждани", заяви Янев. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи лаконичен коментар по темата: "Нямам какво ново да кажа. На когото и да даде мандат президентът, ние ще свикаме Национален съвет и ще вземем решение", каза тя в кулоарите на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови