Христо Иванов ''не вижда разбиране'' за кабинет с ПП и ГЕРБ

Този кабинет е авариен и върви против всякаква политическа логика, коментира той

Ружа Райчева 11 януари 2023 в 10:49 4421 5

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов в кулоарите на парламента

Шансът за кабинет с мандат на "Демократична България" (ДБ), подкрепен от "Продължаваме промяната" (ПП) и ГЕРБ, продължава да е силно хипотетичен преди връчването на третия мандат. Само преди два дни съпредседателят на ДБ Христо Иванов даде знак, че такъв кабинет би бил възможен, ако ПП и ГЕРБ постигнат съгласие и партиите работят по пет приоритета. Днес Иванов сам коментира, че това изглежда малко вероятно.

"Този кабинет (евентуално съставеният с третия мандат, б.а.) върви против всякаква нормална политическа логика. Той е авариен и няма да бъде коалиционен, няма да бъде съвместно управление, няма да почива на някакви договорки. Той, евентуално, ще почива единствено и само на разбирането, че трябва да свършим пет неща. Но като гледам какво правят - не виждам това разбиране", заяви съпредседателят на  Иванов в кулоарите на Народното събрание относно потенциала за съставянето на редовно правителство с третия проучвателен мандат. В понеделник от "Продължаваме промяната" върнаха втория мандат неизпълнен, очаква се президентът Румен Радев да връчи третия в началото на следващата седмица. Той има право на избор между ДПС, БСП, "Възраждане", ДБ и "Български възход". Според източници на OFFNews Радев ще избира между БСП и ДБ. 

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка, че би подкрепил мандат на ДБ и Христо Иванов за премиер. Съпредседателят на ДБ отвърна, че това са "кьорфишеци и уйдурми", а впоследствие излезе с позиция, че ДБ биха участвали в правителство със срок, което да свърши пет приоритетни задачи - влизане в еврозоната, в Шенген, приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, модернизацията на армията и конституционната реформа в прокуратурата.

Днес Христо Иванов заяви, че според тези приоритети срокът за това евентуално правителство би бил година-година и половина. 

"Ние не влизаме в диалози, защото няма връчен мандат. Ако бъде връчен на нас мандатът, това няма да стане през медийни договорки. Бихме предложили кабинет и състав, който има капацитет да свърши тези неща за ограничен срок. Не става дума за никакви договорки и съвместни управления и коалиция. Не става дума за политическо правителство. Представете си го като служебен кабинет, който не е излъчен от президента", обясни Христо Иванов. 

По думите му в този парламент е станало ясно, че не може да се говори за формиране на мнозинство. "Става въпрос можем ли да свършим пет неща заедно, без да се харесваме. Без да почваме да се харесваме и без да се разбираме - просто да свършим пет неща заедно", каза съпредседателят на ДБ. 

Христо Иванов подчерта, че третият мандат е авариен и че трябва да се отличава от нормалния политически кабинет, който почива на съгласие, което се формира между стабилно мнозинство. 

"Очевидно е, че министрите трябва да са с такъв профил, че да не пренасят политическото противопоставяне в кабинета, а от друга страна, да могат да свършат задачите, за които говорим", уточни той за личния състав на потенциалния кабинет. 

"Мненията на г-н Борисов не ме ангажират. Не смятаме да преговаряме с г-н Борисов през медиите. Колкото по-малко се включваме в такива полемики, толкова повече ще повишим шансовете, които са и без това много крехки. Това, което виждам, е огромно желание по чисто партийни егоистични причини да се отиде на избори", заяви той. 

Христо Иванов за пореден път повтори, че такъв потенциален кабинет не бива да участват ярки политически лица. В кулоарите на парламента бившият външен министър от ГЕРБ Даниел Митов коментира, че предложеното от Христо Иванов е в рамките на нормалните парламентарни процедури. По думите му от ГЕРБ са направили същото с първия мандат.

"Никой не говори за коалиция, не мисля, че коалиция е възможна. Няма никаква идея на кого ще бъде даден мандатът, ние призовахме който и да получи мандата, да си даде сметка, че са участвали в управление, нарушавало конституционни практики. В управление с Кирил Петков и Асен Василев няма да участваме", каза Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

11.01 2023 в 14:41

красимирчо, ДБ са с малко депутати, факт. Ай ся кажи къде го правителството на Великия Победител, Повелителя на Калинките, Главната Мутра на Републиката Другаря Генерал Меси-Тиквочев! Неговите депутати са най-много, що не управлява? А, да, искам си бенза по 1.20 - обеща го лъжливото говедо банкянско.

1065

3

Kalina F

11.01 2023 в 14:13

Какво разбиране, като искаш да заграбиш властта никога не ти е достатъчно

1017

2

IvoIvo

11.01 2023 в 11:56

Всички чакаме да се наиграе Иванов :)

 
X

Да помогнем на украинските деца!