Радев: Най-възбудените войнолюбци никога няма да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват живота на българите

Днешното "бащинско" изказване на президента е знак за риска да минем към нов едноличен режим - от Бойко Борисов на Румен Радев, заяви евродепутатът Радан Кънев

Ружа Райчева 19 октомври 2022 в 09:43 4502 19

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова в пленарната зала на откриването на 48-ото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова в пленарната зала на откриването на 48-ото Народно събрание

Голямото предизвикателство днес е да опазим България от пожара, който бушува на километри от нас в Украйна. България няма да понесе хора, които поради лекомисленост и корист тласнат страната ни към война. Знам, че тъкмо най-възбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и да рискуват живота си, но с лекота ще рискуват държавата и живота на българите. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в бъдещото Народно събрание.

Това заяви президентът Румен Радев по време на встъпителното си слово на откриването на 48-ото Народно събрание. На церемонията присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, членовете на служебното правителство и главният прокурор Иван Гешев. 

Президентът започна речта си, като каза, че въпреки краткия живот на последните парламенти сега пред новите депутати се открива възможността да оставят достойна следа в историята, с помощта на разум и воля в тези трудни за България и Европа времена.

"Искрено се надявам 48-ото НС да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност. Ключът е именно във вас, но е нужен разум и кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във времена на тежки изпитания. Паралелно с основната задача за съставяне на правителство, всички съзнaваме, че това НС е изправено пред редица неотложни въпроси, независимо колко време ще съществува", обяви Румен Радев.

Той заяви, че избирателите ще се почувстват предадени, ако това Народно събрание бъде удавено в скандали. По думите му хората очакват решения в борбата с бедността, високите цени и ниските доходи. Радев призова за незабавни мерки срещу ръста на престъпността, както и приемането на държавния бюджет за 2023 г. 

"Затова се надявам бързо да бъде сформирано правителство, което да разработи бюджет съобразно обществените предизвикателства. Но ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. Ще призова, ако се стигне дотам, към него да се отнасят отговорно, а не предизборно", заяви той. 

Държавният глава посочи, че липсват достатъчно ефективни законови механизми за налагане на справедливост и възмездие при злоупотреба с власт и грубото погазване на законите от нетрезвите шофьори по пътищата.

Радев каза, че "ширещата се безнаказаност" уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация в обществото. Затова според него има нужна от ясни позиции и законодателна дейност за ускоряването на европейската интеграция на България. 

"Не можем да останем в страни от Европа и от развитите европейски държави. Основен приоритет на служебното правителство е да гарантира национална сигурност. Това днес означава укрепването на нашия оперативен капацитет и модернизацията на нашите военни сили. Още днес служебното правителство ще внесе програмата за спешени проекти в Министерството на отбраната и проекта за купуването новите осем самолета", каза Румен Радев.

Президентът заяви, че без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а съответно няма и пълноценна социална политика.

Реакции от "Демократична България"

Евродепутатът Радан Кънев написа на профила си в Twitter, че днешното "бащинско" изказване на президента Радев е знак за основния риск пред демокрацията ни - да преминем от, де факто, едноличен режим на Бойко Борисов към нов - на Румен Радев, дори по-спорен от конституционна гледна точка. Кънев написа как това според него може да се избегне:

"Изходът е постепенно и устойчиво изграждане на демократична култура, при която “червените линии” се чертаят за политика, а не за личности и партии. Но трябва да е ясно, че амбицията за еднолична власт и нейните носители не са част от такава култура - те са нейно отрицание.

Това би било същностен провал на опита за възстановяване на парламентарната република, основана на здрави институции и ясно, демократично определени национални приоритети и интереси. И рецепта за продължаващо социално, икономическо и културно изоставане."

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов също реагира в социалната мрежа:

"Радев ни нарече "войнолюбци" затова, че искаме да помогнем на Украйна да се защити. Безотговорна теза на държавния глава от трибуната на Народното събрание."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

19

Andrian Tsvetanov

28.10 2022 в 12:51

Що ти кога си рискувал живота си нподлого долна и твоето време ще дойде-импийчмънт за тоз Чорап мухлясъл!!!

924

18

Diogen

19.10 2022 в 23:53

Резидента от русофил се превърна в рашистка подлога. Използва всеки удобен моемнт да заяви про-кремълската си нагласа. Плъх, който е бил недостоен да носи униформата на армията, която през Първата световна е пердашила руснаците на тупан. Но, както за неговия кумир - ботосксовият маниак с високите токове, така и за Резидента ще има видов ден.

2073

17

Johnny B Goode

19.10 2022 в 19:05

Еврото, ти освен списание ПИФ едва ли си чел друго..

865

13

Constanza

19.10 2022 в 12:11

Да прочете, да прочете, как да прочете? Чукча не читатель, чукча писатель.

345

12

Джендо Джедев

19.10 2022 в 11:55

Еврак,

Ботев определено не би се понравил на ПреZидентчето ти. Попрочети тук-там какво е направил и как е загинал.

345

11

Джендо Джедев

19.10 2022 в 11:53

Доста добре описва ватниците, които се чудят как да се скатаят от служба. И цялата клика около кремълския психар.

1855

10

Чосър

19.10 2022 в 11:50

Ще го кажа на разбираем език: Если человек дурак — это надолго, а если идиот — то это навсегда.. Сега ми кажете вие -- Радев от първите ли е или от вторите?