Кабинетът въвежда задължителен централизиран подбор на чиновниците

OFFNews 13 юли 2015 в 20:27 5011 7

Съветът за административната реформа, председателстван от вицепремиера Румяна Бъчварова, прие с единодушие въвеждането на задължителния централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, заедно с министрите, заместник-министрите и експерти от екипите на всички министерства, са дали подкрепа за въвеждането на задължителен централизиран подбор като първа фаза за набиране на държавните кадри.

Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на „вратичките“ за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор, подчерта Бъчварова.

Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера Бъчварова, 81 процента от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи "вратички" в Закона за държавния служител.

Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс.

По време на първия етап - т. нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции. Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години.

В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса всяка администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта.

Задължителният централизиран подбор ще въведе ново ниво на прозрачност и обективност, твърди Калина Константинова, съветник по въпросите на държавната администрация в кабинета на вицепремиера Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!