Кабинетът въвежда задължителен централизиран подбор на чиновниците

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2015 в 20:27 4560 7

Съветът за административната реформа, председателстван от вицепремиера Румяна Бъчварова, прие с единодушие въвеждането на задължителния централизиран подбор за кандидат-служители в държавната администрация. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, заедно с министрите, заместник-министрите и експерти от екипите на всички министерства, са дали подкрепа за въвеждането на задължителен централизиран подбор като първа фаза за набиране на държавните кадри.

Целта на новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители. Чрез него ще се гарантира качество в държавната администрация, както и затварянето на „вратичките“ за нарушаване и заобикаляне на правилата за подбор, подчерта Бъчварова.

Според официални данни, представени от екипа на вицепремиера Бъчварова, 81 процента от назначенията и преназначенията на служители в администрацията през 2014 г. са станали без конкурс, чрез различните съществуващи "вратички" в Закона за държавния служител.

Новият модел за подбор на кадри в държавната администрация предвижда два етапа на конкурс.

По време на първия етап - т. нар. централизиран подбор, ще се отсяват кандидати за държавната администрация, които притежават необходимите задължителни общи компетенции. Отсетите кандидати ще бъдат включени в банка от кадри с валидност три години.

В рамките на тригодишния период на валидност на резултатите от конкурса всяка администрация ще ползва този пул, за да подбере най-подходящите кандидати за последващи специализирани тестове и интервюта.

Задължителният централизиран подбор ще въведе ново ниво на прозрачност и обективност, твърди Калина Константинова, съветник по въпросите на държавната администрация в кабинета на вицепремиера Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2015 в 01:39

" ПОДБОР?" И ОТ КОГО ЖАЛЪК НАРОДЕ ОТ ТИЯ ДВАМАТА НА СНИМКАТА? ТОВА СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ ПРОСТИ И ОГРАНОЧЕНИ СТИГАЩИ ДО ДЕБИЛИ.ТИЯ ЛИ ЩЕ БЪДАТ КРИТЕРИЯ ЗА МОЖЕЩИ.НИКОГА БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИЛА В РЪЦЕТЕ НА ТАКИВА ОТРЕПКИ И ТЕ ДА РЕШАВАТ СЪДБАТА И.НЯМАМ ДУМИ.

13.07 2015 в 23:45

Моя близка, която работи от дълги години в едно от най-важните министерства ми разказа, как става назначението на нови кандидати. Пристигат документите на съответното лице със залепено върху тях листче на което пише: "Заплата /при всички случаи доста над 1000 лв./", следва подпис на министъра или на зам.-министъра. На плахите опити за възражение, че човекът не отговаря на изискванията, следва отговор: "Вие сте некомпетентни, ще ви уволним!". Жената добави: "Било е всякакво чудо, ама това, което е сега, никога не е било!"

13.07 2015 в 23:02

Супер, само дето не е "банка от кадри", а хербарий за калинки.

Герберясахме отсекъде.

13.07 2015 в 22:30
Ева Паунова ще минава ли през подбора или там всичко е точно?

13.07 2015 в 22:12

"Целта на новия законопроект...е да се минимизира субективността и да се осигури прозрачност при назначаването и преназначаването на служители."
------
Както се осигури прозрачност при назначаването на Елена Кирилова в Агенция Митници ли?

13.07 2015 в 22:11

е да де - taka само ще ги направят неатакуеми в съда поради колактивната безотговорност на органа, който ги избира.

с една дума - няма да се плаща по места, а централно.

гарантирано !!!

13.07 2015 в 21:08

А за периода август 2009- юни 2013 100 % от назначенията в държавната администрация бяха изцяло БЕЗ конкурс...