Изпълнителна агенция ще отговаря занапред за електронното управление в България

Киберсигурността е моя доста лична тема и ще се заема с нея и оперативно, заяви министър Божанов

Ружа Райчева 01 февруари 2022 в 16:35 3703 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Държавна агенция "Електронно управление" ще бъде закрита, но министърът на електронното управление Божидар Божанов обяви, че ще бъде създадена нова изпълнителна агенция - под шапката на ведомството. 

В началото на януари беше публикуван за обществено обсъждане законопроект за закриването на Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ).

"Добрите управленски практики изискват оперативните функции - като управление на облак, мрежа, мониторинг и оперативен киберсигурност мониторинг - да не бъдат в министерството, което трябва да прави политики. Затова ще има изпълнителна агенция", съобщи Божанов по време на днешното му изслушване в ресорната парламентарна комисия.

Той уточни, че ликвидационна комисия ще преразпредели всички активи на ДАЕУ и ще прецени колко щатни бройки служители ще преминат към новата изпълнителна агенция. 

"В изпълнителната агенция ще има оперативно звено. Киберсигурността е моя доста лична тема. Ще се заема с нея и оперативно", каза още Божидар Божанов. 

Парламентарната комисия по електронно управление прие законопроекта на МС на първо гласуване. Той предвижда създаването и на самото Министерство на електронното управление, което тепърва предстои да заработи.

Очаква се всички правомощия на председателя на ДАЕУ да се прехвърлят към министъра на електронното управление.

"Това е най-голямата част от законопроекта – заменяме единият с другия орган. Другата част е по законите за електронни съобщения и за електронна тръговия, които са били в правомощията на министъра на транспорта", обясни Божанов.

Същевременно Росен Желязков от ГЕРБ предложи това да бъде последното заседание на комисията, на което народните представители четат законопроектите на хартия: "Иначе рано или късно и този разход ще се води на сметката на МЕУ. Нека сме единствената комисия без хартия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews