Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Горанов: Росен Николов няма да е новият управител на БНБ

Ивайло Анев 19 ноември 2014 в 17:18 2324 0

Финансовият министър Владислав Горанов

Росен Николов няма да е новият управител на БНБ в случай, че Иван Искров подаде оставка, увери финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти днес.

Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов днес бе освободен от поста по негово желание от Министерския съвет.

„В министерски съвет беше депозирана оставката на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете. Той обаче ще бъде използван и занапред“, каза Горанов и допълни, че Николов е подготвян за пост в банковата сфера.

Горанов за пореден път подчерта, че Искров трябва да подаде оставка. Той не може да бъде свален от поста нито с решение на МС, нито на НС. Относно кой би го наследил Горанов каза:

„Когато политическите партии получат съгласие по въпроса кой трябва да наследи Искров, ще се разбере”.

Той коментира и решението ТБ "Виктория", дъщерна на КТБ, да бъде спасена и да отвори на 12 декември. "По същество там съществуваше само ликвиден проблем. Приключването на квестурата означава, че банката се връща в нормалния си живот като действащо предприятие, управлявано от УС. По този начин банката ще отвори и ще започне да работи нормално“, каза Горанов. Отварянето на банката означава, че вложителите спокойно ще могат да изтеглят парите си, без никакви ограничения, или да ги оставят на влог и да разполагат с тях по всяко време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews