Горанов започва предсрочно преговори за нов външен заем до 3 млрд. лв.

Нели Чолашка 19 ноември 2014 в 16:56 3614 2

Владислав Горанов

Народното събрание разреши с гласуване в пленарна зала на финансовия министър Владислав Горанов да започне предсрочно преговори за външен дълг до 3 млрд. лв. Вчера той получи разрешение от временната бюджетна комисия.

Против гласуваха само от БСП и "Атака", ДПС се въздържаха.

Новият заем до 3 млрд. лв. е предвиден в актуализацията на Бюджет 2014 г. (отделно ще се тегли вътрешен заем до 150 млрд. лв.) , но тя е минала само на първо четене и вероятно ще бъде обнародвана чак в началото на следващия месец, ако мине и на второ четене 

Така Горанов ще има твърде малко време да договори заема с чужди финансови институции.

Парите са нужни, за да се покрие дефицитът във Фонда за гарантиране на влоговете, който ще се появи при изплащането на гарантираните депозити в КТБ следващия месец.

Горанов напомни, че гарантираните влогове в КТБ са на стойност малко под 3.7 млрд. лв., а във Фонда за гарантиране на влоговете има 2.2 млрд. лв., но 1/5 милиард от тях са неизползваеми, защото са под формата на ценни книжа.

Максималният недостиг при изплащането на гарантираните влогове ще е 2 млрд. лв., уточни той.

Финансовият министър няколко пъти обясни на депутатите от опозицията, че това е най-евтиният начин, за да се изплатят блокираните пари на хората в КТБ, за което те нямат вина.

Той напомни също, че Министерския съвет ще отпусне заем на фонда, който после ще бъде върнат със законната лихва.

На упрека на "Атака", че договаря вече на тъмно заема той напомни, че в крайна сметка Народното събрание ще трябва да одобри конкретните параметри на заема, а не Министерския съвет. Горанов призна обаче, че тегленето на дълг "не е добродетел".

Не липсваха и шеги и закачки в дебата за заема.

„Децата вече пишат писма до Дядо Коледа, но какво ще получат? Дълг, който те да плащат“, обяви от трибуната националистът Десислав Чуколов.

„Не спекулирайте с децата, най-малко с Дядо Коледа“, репликира го Димитър Байрактаров от ПФ, а Чуколов се защити, че не е казал, че Дядо Коледа не съществува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови