Германският посланик: Гражданското общество в България израсна чувствително

OFFNews 06 август 2014 в 13:53 3266 3

Матиас Хьопфнер
Матиас Хьопфнер

"Oсобено слабо място e впечатлението за отчасти селективното прилагане на правните норми по високите етажи. Тук добре обвързани помежду си кръгове продължават умело да се изплъзват от правораздаването или в други случаи да повлияват прилагането на закона".

Това коментира посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер в интервю за БТА по повод края на мандата му.

"Това е феномен, който, разбира се, се наблюдава много критично и от чуждестранните инвеститори, тъй като те рискуват да бъдат непосредствено ощетени от това. Това положение в края на краищата само отразява основния проблем, с който според мен България от доста време трябва да се пребори: Продължава да съществува много силно изразена доминация на икономически интереси на отделни личности, независимо как точно се наричат тези добре обвързани кръгове. Едно такова положение може да пренесе част от фактическата власт на тъмно, един вид държава в държавата. Това, разбира се, не е добре за възстановяване на много слабото доверие, което гражданите имат в момента в целостта на държавните институции, и едно подсъзнателно чувство на несправедливост се шири в страната", казва дипломатът.

Според Хьопфнер остава проблематична ролята на отделните собственици на медии, които се ползват преди всичко за лични икономически интереси. 

"Има светлина и сянка", обобщава впечатленията си на тръгване германският дипломат.

"Макар че протестите не бяха хомогенни, положително ме впечатлиха издръжливостта и многобройните креативни елементи по време на гражданските протести. Бяха развенчани по-стари теми табу и междувременно се води по-открита дискусия. Според мен това е решителен напредък, тъй като на едно правителство например би му било много трудно да се противопостави само на добре организирани и взаимообвързани "кръгове от прехода". За това е необходима решимостта и на гражданското общество", заявява още той.

"Когато пристигнах тук преди пет години, имах впечатлението, че българското гражданско общество имаше типичните признаци на "low trust society" и повече или по-малко бе слабо и незабележимо. Това се промени чувствително. Според мен е забележително, че въпреки целия конфронтационен застой в последно време, спрямо това еманципиращо се гражданско общество бе демонстриран определен респект от всички страни. Това се отнася на първо място за президента на Републиката Росен Плевнелиев, който сам участва активно в разрушаването на досегашни теми-табу и застава винаги зад българското гражданско общество. Но това се отнася и до правителството, което току-що си подаде оставката и което като цяло - макар и да имаше някой и друг проблем - сравнено в международен мащаб подходи относително разумно с гражданските протести и се въздържа тенденциозно от използването на репресивни действия", допълва посланик Хьопфнер.

След мандата си в София дипломатът ще стане посланик на страната си в Ирландия. У нас на негово място ще бъде назначен Детлеф Лингеман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки