Quantcast

Германският посланик: Олигархичните структури нямат място в ЕС

Последна промяна на 07 октомври 2013 в 13:34 877 8

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de
Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de

Продължавам да поддържам изцяло и без уговорки общата ни статия с френския посланик. Сърцевината на нашата обща статия се свежда до твърдението, че решението да членуваш в ЕС е всъщност избор на модел, в който олигархичните структури нямат място.

Това коментира посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер в интервю за българската секция на "Дойче веле".

"Ние приветствахме факта, че българското гражданско общество по мирен начин взе думата. Аз съм дълбоко убеден, че активното гражданско общество е важен стълб на всяка демокрация. Ние с моя френски колега обърнахме внимание и на още нещо: колко е важно медийното многообразие и независимост. Ние призовахме за ориентация към европейските ценности, за свобода на демонстрациите, за добро управление и свобода на печата. Това е желание на целия ЕС. По тези въпроси ще продължа диалога си с представители на правителството и на гражданското общество", заявява дипломатът.

Матиас Хьопфнер споделя, че въпреки дълбоките проблеми, които вижда в медийния сектор у нас, той е оптимист за разрешаването им. Протестите от последните месеци по думите му доказали, че хората в България искат независими и плуралистични медии, за да могат да си съставят по-добра картина за политическите процеси в своята страна.

"Трите най-важни проблема, които посочват международните експерти, са концентрацията и непрозрачността на собствеността, натискът върху журналистите и автоцензурата, както и платените публикации", посочва дипломатът. 

За такива проблеми няма прости решения. Много участници трябва да дадат своя принос за намирането на изход. Така например българската държава може да приеме закони, които гарантират свободата на печата и равните стартови условия за всички медии и в същото време възпират злоупотребите. Органите, които се грижат за защита на конкуренцията, също трябва внимателно да наблюдават медийния сектор. Ние в Германия имаме добър опит с комисията, която следи за медийната концентрация.

Но само държавното регулиране не решава проблема. Много важно e да се засили самоорганизацията на българските журналисти, важно е те да се споразумеят за ясни стандарти за качество и сами да контролират тяхното спазване. Ако журналистите сплотят редиците си, на такива външни фактори като политиката или бизнеса ще им бъде много по-трудно да оказват натиск и да въздействат върху публикациите. Не на последно място роля могат да изиграят и структури като Европейската комисия, казва посланикът. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 19:18

Само дето на нас ни готвят изхвърляне от ЕС. В немскоезичните медии се говори постоянно за това и настояват да ни замразят членството като начало. Това означава: край на парите от ЕС, забравяме за Шенген и започваме пак да си вадим визи за ЕС.

07.10 2013 в 19:08

Защо олигархия с пиночетска икономика е в ЕС?? Субсидии не трябва да има в дясна икономика. Ниските данъци са субсидията. Подпомагането е лява икономика и държава, кето е идеята на ЕС. Може да се намали ДДС, и да има субсидии, но съответно другите данъци трябва да скочат, НЕ МОЖЕ И ДВЕТЕ - ДЕСНИ ДАНЪЦИ И ЛЯВА ПОЛИТИКА. Ако искаш субсидии, тогава няма да вярваш на Мизес.

07.10 2013 в 18:53

Олигархичните структори в България се зародиха в резултат на бързата приватизация на изцяло държавната собственост, веднага след рухването на тоталитарния режим и началото на така бленуваните демократични промени. Големите държавни предприятия строени с труда и парите на целия български народ, бяха харизани на хитри подлеци, които веднага забогатяха и станаха олигарси. Същото нещо се случва сега в земеделието поради липса на закон ограничаващ собствеността и ползването на земеделски земи. Пак хитри подлеци изкупуват масово земеделски земи от възрастните им собственици и правят ферми от стотици хиляди декари, такива каквито може би в Германия няма. И всичко това с европейски (главно германски) субсидии. Това е положението у нас Ваше Превъзходителство.

07.10 2013 в 17:36

Кво ти пука? Ние да си краднем, те да го мислят. Гърция зле ли им е?

07.10 2013 в 15:37

С теб няма да опитвам, че сигурно пак и отново няма да ме разбереш. Но не си виновен ти, интелектуалния багаж е нещо, с което се раждаш, и от там нататък само по-малък може да стане, но не и по-голям :(

07.10 2013 в 15:27

Хахаха: "Имаше война и вие се отървахте от нацистите...И НЯМА ОТЪРВАНЕ от Червения напаст ".
Абе нещо си се оплел в историята, то зер едни нацистите се бореха да унищожат и да изтръгнат от корен "Червения напаст", обаче дребнобританците и американосите се съюзиха точно с "Червения напаст" и унищожиха нацистите. Айде сета опитай пак...

07.10 2013 в 15:04

Ех, Матиас, Матиас. Имаше война и вие се отървахте от нацистите. Но при нас преходът към... демокрация беше безкръвен. И НЯМА ОТЪРВАНЕ от Червения напаст и семената, която тя пося и продължава да сее. Едновременно с това и жъне.
Много ви се моля - на вашата страна и целия Европейски съюз - направете един компромис! Приемете, че Е хуманно и позволено да избием червените боклуци тук, че да се свърши веднъж завинаги и да заживеем по-добре!

07.10 2013 в 14:37

Нима Германия подготвя излизане от ЕС?