ГЕРБ и ИТН преговаряха точно час за първия мандат, резултат няма (ОБНОВЕНА)

ИТН до последно се чудят, притесняват се, че ако не дадат подкрепа, ще понесат вината за нови предсрочни избори, научи OFFNews

Ружа Райчева 18 юни 2024 в 13:55 15025 10

Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов дават брифинг в НС

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Преговорните екипи на ГЕРБ и "Има такъв народ" разговаряха точно един час в сградата на Народното събрание днес. Срещата им започна в 13 часа.

От страна на "Има такъв народ" (ИТН) преговаряха Станислав Балабанов, Тошко Йорданов и Павела Митова. От ГЕРБ - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Снимка: Пресцентър ГЕРБ-СДС

И след края на срещата яснота ще има или не коалиция няма конкретен отговор.

Според източници на OFFNews от ИТН до последно се чудят дали да дадат осигурят подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ, или не. Основното притеснение е, че ако откажат - ще бъдат обвинени, че заради тях България ще отиде на седми поредни предсрочни парламентарни избори.

„Бяхме на срещата с ГЕРБ, защото така реши председателят. Ако очаквате конкретика - трудно мога да ви я дам. Просто изслушахме техните идеи и оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите. Така или иначе това е първа среща и нищо конкретно не се случва на нея“, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Той все пак не изключи варианта за кабинет с ГЕРБ:

„Ситуацията, така или иначе, е сложна и тежка. Страната без правителство е блокирана, а в същото време някои правителства са по-зле.“

Според ИТН най-добрият вариант е експертен кабинет. ИТН помолиха медиите да не правят крайни изводи за подкрепа на базата на миналата среща. Двете формации не са обсъждали конкретни имена на министри.

На свой ред от ГЕРБ също дадоха брифинг. Деница Сачева коментира, че срещата е преминала в конструктивен дух и че двете формации са обсъдили конкретните политики, заложени в програмата на ГЕРБ.

Сачева подчерта, че ГЕРБ остават на позицията, че България има нужда от редовно правителство. ГЕРБ предлагат формулата на "правителство със споделена отговорност", посочи тя.

Преди началото на първото заседание на 50-ото Народно събрание утре сутрин ГЕРБ ще решат кого да номинират за председател на парламента.

След като по-рано днес БСП не отиде на уговорената с партията на Бойко Борисов среща от 11 часа, стана ясно, че единствената възможна подкрепа за кабинет на ГЕРБ може да дойде именно от ИТН. ПП-ДБ вече отказаха и се обявиха за твърда опозиция, а "Възраждане" заявиха, че биха приели да се управлява само с техен мандат. Вчера единствено от ДПС уважиха поканата на ГЕРБ и се явиха за разговори. След срещата двете партии заявиха, че са намерили допирни точки помежду си

Все още не е ясно дали от партията на създателя на "Исторически парк" Ивелин Михайлов - "Величие", ще се явят на срещата от 15 часа с преговорния екип на ГЕРБ. Важно е да се отбележи, че представители на "Величие" няколко пъти са давали заявка, че не биха подкрепили проектокабинет на ГЕРБ и ДПС

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    875

    11

    Constanza

    18.06 2024 в 20:53

    "ИТН до последно се чудят дали да дадат осигурят подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ, или не. Основното притеснение е, че ако откажат - ще бъдат обвинени, че заради тях България ще отиде на седми поредни предсрочни парламентарни избори."

    Сетих се за вица: какво си мисли кокошката, когато я гони петелът? Дали не бяга прекалено бързо.

    17439

    10

    мнение от IP

    18.06 2024 в 16:34

    Що така с тия физиономии на умиращи скумрии? Толкова щастливо и бордоТошко плюеше ПП-ДБ, че влезли в управление с Борисов. Сега нещо му се губи тонуса...

    1419

    9

    Dido

    18.06 2024 в 16:18

    "..притесняват се, че ако не дадат подкрепа, ще понесат вината за нови предсрочни избори.." Точно па тоя проскубан пинчер ще заявява такива глупости?Тези, които събориха работещо правителство?Айде бе....Къде сте тия 150 хиляди, "чегъртащи" Лойко и Сопола?Щото няма да ви хареса да "чегъртате" Дългото наркоманче и пудела му, нали?

    4038

    8

    Moirae

    18.06 2024 в 15:57

    Ще спрат да се преструват, когато бъдат привикани и навикани от Пеевски. Както ставаше в парламентарни комисии.

    2550

    7

    alfakentavur

    18.06 2024 в 15:10

    Лесно е. Просто трябва в Учиндол да са чували за "Соломоновско решение".
    На ГЕРБ/ДПС не им трябват всички депутати на ИТН. Достатъчни са и половината.
    Та - казват - ние не даваме подкрепа, но и не я отказваме. Всеки наш депутат да гласува както иска. И тайно инструктират половина да подкрепят кабинета Шиши.

    1001

    5

    Краси1

    18.06 2024 в 14:54

    Тези са безподобни клоуни
    и 100 тояги им са малко

    310

    4

    Telluris Malus

    18.06 2024 в 14:33

    Толкова беше с изчегъртването.

    1273

    3

    Johnny B Goode

    18.06 2024 в 14:29

    А Тошко защо гледа сякаш е седнал на таралеж?
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16