Габриел се срещна с Блинкън във Вашингтон

OFFNews 26 септември 2023 в 08:46 841 1

Мария Габриел и Антъни Блинкън

Снимка МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Двустранната среща се състоя във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ.

„Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата"- това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Благодаря за сърдечното посрещане като вицепремиер на България. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел", коментира Мария Габриел.

„Успешното провеждане на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ и общите ни приоритети основани на демократичните ценности и спазването на международния правов ред са окуражаващи. Подписването на Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация е от ключово значение в среда на засилващи се хибридни атаки и дезинформация", подчерта вицепремиерът.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", обобщи Мария Габриел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!