Еврокомисар предупреди, че от България може да тръгне нов вариант на COVID

OFFNews 19 ноември 2021 в 15:12 16893 11

Снимка Министерски съвет, пресцентър

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пристигна днес на посещение у нас, за да обсъди с властите тревожното изоставане на ваксинацията срещу коронавирус у нас. 

Според специалисти обхватът на ваксинацията е правопорционален на шанса за изход от здравната криза и икономическата криза.

Бретон, който отговаря и за процеса на ваксинация в ЕС, се срещна с премиера Стефан Янев. Той предупреди, че заради ниския процент на ваксинация България може да се превърне в източник на нов вариант на вируса.

Бретон припомни, че в България едва 26% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, докато в Европа средният процент на ваксинирани граждани е 76%. Той посочи още, че тежките случаи на протичане на заболяването са именно при неваксинираните хора и предупреди, че се задава нова вълна.

„Не бих искал да говорим за потенциален „български вариант“, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“, заяви още еврокомисарят.

По думите на Тиери Бретон навсякъде по света има антиваксъри и хора, които имат въпроси за ваксината. Самият той сподели, че се е ваксинирал, защото е убеден, че ваксините са безопасни и работят.

„Навсякъде възникнаха въпроси. Лекарите и експертите са едни и същи навсякъде и те успяха да убедят хората, че ваксините работят. Ние наистина не разбираме защо се случва така в България, която се е превърнала в петно на картата на Европа. Вашата страна обаче не е изолиран остров“, каза още Бретон.

|'Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа. Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това", коментира еврокомисарят по повод тезата, че ЕС натиска за противоепидемичните мерки у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

11

yoghurt

20.11 2021 в 00:36

Дидие, аз по принцип говоря за емоциите, понеже самият лесно се паля, което не е добре за разсъждаването ( :
Иначе, противоречието моята теза е например това, че статистиката показва, че ваксинираните дори и да се заразяват масово, го карат по-леко и затова няма толкова смъртни случаи от тях. Така че, не бих се поддавал на поляризация, да си кажа - “Така стоят нещата, мама му стара”, просто консервативни, неприбързани решения са ок в една такава бавна “криза”. Ако да беше земетресение, щеше да трябва да се мисли по-бързо! Уви - несигурността е естественото човешко състояние, и според мен тя е белег за това, че си здрав, да си прекалено сигурен в тезите си е вредно!

2000

10

DYDYE

19.11 2021 в 23:09


КАК МОЖЕ Еврокомисарят по "вътрешния пазар" Тиери Бретон

ДА ИДВА ТУК И ДА ГОВОРИ ТЪПОТИИ ...
ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ НЯКАКВИ ЕКСПЕРТИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ДА ЗАЩИТЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ???

ТОЗИ ЧОВЕК КАКВО ПРОДАВА НА ВЪТРЕШНИЯТ ПАЗАР : ЗДРАВЕ , ВАКСИНИ , КАКВО ЛИ ...
ОК , ЩЕ КАРАМ ПО МОЯТ НАЧИН :

БРЕТОН (защото не си господин , ти си търговец в божият храм) да се хванем на бас за по 10 К евро - в твоята ваксинирана държава през февруари 22 година ще има в болниците 80 % ваксинирани и 20% НЕ маркирани !
Аз ще депозирам сумата в редакцията на OFFNEWS - ти си задължен да депозираш 80К евро - тъй като обиждаш цяла нация !!!
Хайде да те видим търговецо на вътрешният пазар !
Задължително условие : само лични средства !!!

2000

9

DYDYE

19.11 2021 в 22:43

Сори yoghurt :
Все се заричам да не обръщам на идиотщините в нашите медии , но те те принуждават да се събудиш и да ги отнесеш където им е мястото...
- ваксинация посред епидемия - идиотщина !!!
резултат: психясали Българи , които са готови на всичко да те видят разпънат на кръст , само защото не си обзет от тяхната паника ...
Хора , вкарайте малко обич в остатъка от вашите сърца !
Няма друг начин да се преборите с Ковид 25....
Големите "сценаристи" точно това чакат - да се предадете..

2000

8

DYDYE

19.11 2021 в 22:25

Сега се сетих :
Борисов и Тиери Бретон: Необходима е спешна кампания за ваксинация в България - ха ха ха
- Тиери Бретон: Русия застрашава дейностите на ЕС в космоса
- Тиери Бретон към Янев: Фалшива новина е, че ЕС ви диктува за Covid-мерките..

И кой е този : Илиенски дистрибутор на ваксини ...Аз си искам комисионните - ще ги даря на някоя болница по мой избор !!!!

11300

7

yoghurt

19.11 2021 в 22:23

Не, нека оставим емоциите. Аз съм обикновен човек. Досега не съм виждал нито ваксинация посред епидемия, безумие според лекарите които познавам. Не съм виждал и такова внезапно разразяване на вълна, както миналият месец, и която според официалните факти у нас - ниска ваксинация, неспазване на мерките, недоверие в цялата ситуация - трябваше да доведе до пълен крах на страната ни. Вместо това тази вълна отшумява, а пък във страни като Англия, Австрия и Гибралтар - със много по-голям процент ваксинирани - налагат мерки. Не съм виждал и подобна заплаха от европейски представител досега, във крещящо противоречие със науката - “ако не се ваксинирате сега, очаквайте български щам” .

Пред вид тези факти, ит утре ще носямаска и дезинфектант. Не от страх от коронавирусът, а поради заплахата на г-н Бретон от нов щам.

2000

6

DYDYE

19.11 2021 в 22:07

OFF NEWS бихте ли дали номера на този комисар , имам ги почти всичките ..

ще ми е по лесно да ви оборя .... в лъжи

Нали знаете , че цинцаров и кискатетов няма да ги има в скоро време ...

пак ли ще ръсите зарази ?
Само след два месеца , ще трябва и д а отговаряте за това което сте написали !!!

11300

5

yoghurt

19.11 2021 в 20:52

Това заплаха ли е? Да влиза Македония и да излизаме, в този случай. В момента и без това заради еврото не може да борим инфлацията.

1859

3

Ronik

19.11 2021 в 18:02

Звездите ли му го казаха? Явно е wifi вирусолог. Чел е в интернет.

1331

2

ваксиниран

19.11 2021 в 17:42

Овчарите не разбират от генетика и генетични мутации. Факт.
 
X

Да помогнем на украинските деца!