Декларацията на 'Продължаваме промяната' влиза в зала в петък

Йорданка Веселинова 04 януари 2023 в 09:51 1571 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков

Проектодекларацията за приоритетите и работата на Народното събрание през 2023 г., в която са заложени основните цели на ПП, ДБ, БСП и БВ, ще се гледат в пленарна зала в петък. Текстовете бяха поставени като условие за предлагането на проектоправителство с втория мандат на "Продължаваме промяната". 

Очаква се декларацията да не събере подкрепа, тъй като към този момент "за" са само ПП и ДБ. От групата на Стефан Янев "Български възход" все още не са обявили как ще гласуват, а доскорошните коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" - БСП - вчера казаха "не" на документа.

БСП каза ''не'' на ПП - засега

Така към момента проектодекларацията събира общо 73 гласа. Ако "Български възход" и независимият депутат Явор Божанков се присъединят към ПП и ДБ, то гласовете се увеличават до 86. Дори и левицата да размисли и да подкрепи текстовете, подкрепата за тях отново ще е недостатъчна - 110 гласа "за", срещу мнозинството от 130 гласа на ДПС, "Възраждане" и ГЕРБ-СДС.

Денков нееднократно е обявявал, че ако декларацията не събере подкрепа, то формацията на Кирил Петков и Асен Василев изобщо няма да предлага състав на кабинет и ще върне мандата неизпълнен. Ако това се случи, то парламентарната рулетка отново ще се завърти. Третият мандат се връчва на парламентарна група, избрана от президента. До момента той го връчваше на БСП, но отношенията с левицата се обтегнаха след размяна на взаимни обвинения. Радев дори обвини Нинова, че три пъти ѝ връчва мандат, а тя три пъти се проваля. В края на миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще има шанс за кабинет, но ако третият мандат отиде в ДБ. Тази хипотеза е малко вероятна, тъй като Радев нарече формацията "войнолюбци" заради позицията ѝ за Украйна. Към момента най-вероятно е трети мандат да получи най-малката формация в 48-ото НС - "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови