БСП каза ''не'' на ПП - засега

Български възход даде уклончив отговор, кабинетът с мандат номер 2 все по-малко вероятен

Мая Младенова 03 януари 2023 в 15:24 2353 3

Срещата в НС

Снимка Екранна снимка

Срещата в НС днес

БСП няма да подкрепи предложената от "Продължаваме промяната"(ПП) декларация с управленски приоритети, обяви днес левицата на съвместна среща между ПП, "Демократична България" (ДБ), БСП и "Български възход" в парламента.

ПП вече обяви нееднократно, че от това дали пленарната зала ще подкрепи с мнозинство декларацията, ще зависи дали партията ще предложи състав на кабинет в рамките на втория проучвателен мандат.

Скептично за приоритетите в декларацията се изказаха и от "Български възход". Те не дадоха категоричен отговор биха ли подкрепили текста в залата или не. Отговор ще има до края на седмицата.

Всичко това дава почти нулеви шансове за евентуалното правителство на ПП. По-рано днес президентът Румен Радев връчи на номинирания на премиер акад. Николай Денков втория мандат и му даде конституционния 7-дневен срок да го върне изпълнен.

България има нужда от правителство, но не от правителство заради самото правителство или на цената на безпринципни компромиси, обяви Кристиан Вигенин, БСП, който анонсира решението на партията си. От името на преговорния екип той коментира, че левицата оценява позитивно желанието на ПП за диалог, вкл. да включи приоритети на партиите, участващи в диалога. Досега БСП е участвала в този процес като израз на добра воля и желание да се намери изход от политическа криза, посочи Вигенин. Той подчерта, че това не са преговори за съставяне на правителство, нито за управленска програма.

БСП не подкрепя документа, тъй като не е съгласна с някои приоритети - по данъчни, бюджетни, социални и външнополитически въпроси. Вигенин изрази опасение, че документът междувременно е бил трансформиран от декларация в проекторешение, а приемането на решение от НС би имало задължителен характер. На това по-късно акад. Денково отговори, че ПП не държи на юридическата формулировка, а на това документът да бдъе гласуван до края на седмицата, за да се впише във времевата рамка на втория мандат.

БСП е скептична и към формулата правителство на малцинството - такова правителство, според левицата, би удължило политическата криза. Вигенин припомни, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат общо 127 депутати, т.е. парламентарно мнозинство, а те отсъстват от тези разговори.

Вигенин все пак остави вратичка и каза, че партията му е в готовност за диалог, който при определени условия би довел до съставяне на кабинет.

Няма изненада, бе коментарът на Николай Денков след отказа на БСП. Той посочи, че ПП и БСП имат разминавания по темите за войната и за изборния процес. Но и че остават на разположение за разговори.

Христо Иванов (ДБ) на свой ред коментира, че "това не е добро начало на '23". И декларира готовността на дясното обединение да подкрепи декларацията.

От "Български възход" на Стефан Янев коментираха, че ще дадат отговор до петък, след като се запознаят с текста. Но отбелязаха, че имат резерви към него.

В декларацията (или проекторешение) на ПП има четири приоритета: Развитие на конкурентна иновативна икономика; Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Предложени са и конкретни мерки за тяхното постигане със срокове за изпълнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

3

ob1

03.01 2023 в 22:52

сашке, между думичките лъжец и крадец слагай ей тоя символ:
/
Така ще стане ясно, че говориш за един "човек" - банкянската тиква.
По същия начин - сашка/рашистката подлога/селският полуидиот е време да си ходи от сайта. Вдяна ли?

-795

2

Дедо МразИ

03.01 2023 в 19:11

Подмяната Приключи :-) Лъжеца и Крадеца при бай Ставри

-1655

1

ob1

03.01 2023 в 16:38

Че кога скапаните комундета са подкрепяли каквато и да е промяна? Няма изненада, нито новина...
 
X

Подкастът на OFFNews