Дебора подсети депутатите, че домашно насилие има не само в семействата

Йорданка Веселинова 01 август 2023 в 18:16 3045 0

Снимка БГНЕС

Едва преди няколко седмици НС гласува промени в ЗЗДН. В обхвата на закона обаче не попадат случаи като този на Дебора

Случаят с 18-годишната Дебора подсети депутатите, че домашно насилие има не само в семействата или при двойките, живеещи на семейни начала.

Случаят с младото момиче, нарязано с макетно ножче, със счупен нос и обръсната глава от интимния ѝ партньор, разтърси страната, отключвайки най-масовите протести от лятото на 2020 г. Това пък събуди народните представители, които се сетиха за нуждата от сериозни поправки в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и решиха да прекъснат едномесечната си ваканция, за да гласуват новите промени в закона.

Днес ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесоха съвместно два законопроекта за промени в НК и в ЗЗДН.  И двата законопроекта бяха реформирани непосредствено преди депутатите да излязат в почивка.

Депутатите предлагат в обхвата на Закона от защита от домашното насилие да влизат и хората, които са в интимна връзка. Към момента за домашно насилие се говори или при условията на брак, или при съжителство на семейни начала. При прокарването на промените от НПО сектора апелираха за тази промяна. Ако тогава депутатите се бяха вслушали в тези призиви и не лансираха несъществуващи въпроси за "джендър идеологии", то днес Дебора щеше да има право на справедливо правосъдие, но без да се стига до извънредно законодателство, което на фона на предстоящите избори прилича на евтин популистки ход. 

Борисов, Петков и Пеевски предлагат и промени в Наказателния кодекс, според които се увеличават наказанията за причинителите на телесна повреда на до 8 години. (в момента е до 6 г. - б.а.) При наказанията за лека телесна повреда с последствия за здравето отпада възможността за пробация и остава само затвор до две години. Ако няма последствия за здравето, се предлага паричното наказание да се увеличи на между 500 и хиляда лв. (сега е от 100 до 300 лв. - б.а.)

Междувременно председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно пленарно заседание в понеделник, когато ще се разглеждат както двата законопроекта, така и наложеното президентско вето върху ЗСВ. Този четвъртък ще има извънредно заседание на правната комисия, а в понеделник - на здравната, когато ще се проведат изслушвания във връзка със случая на Дебора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша