Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Държавната електронна идентификация да се извади от МВР, предлагат ПП-ДБ

OFFNews 16 май 2023 в 10:52 2420 1

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Божидар Божанов

"Продължаваме промяната - Демократична България" предлага държавната схема за електронна идентификация да бъде прехвърлена от Министерство на вътрешните работи към Министерството на електронното управление.

Това става ясно от законопроект, внесен в деловодството на парламента от бившия министър на електронното управление Божидар Божанов и група народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

ПП-ДБ предлагат отговорник за изграждането и реализирането на държавната схема за електронна идентификация да бъде министърът на електронното управление.

Предвижда се и премахване на остарелите концепции от Закона за електронната идентификация, като администратори на електронна идентичност, частни центрове за електронна идентификация. Поради невъзможността на МВР да реализира национална схема за електронна идентификация в предвидените срокове, тези концепции се отменят.

"Проблемът на оставането в МВР е, че дигитализацията никога няма да е приоритет на политическите ръководства - не защото не искат да стане, а защото са заринати с многобройни полицейски проблеми и дигитализацията не е фокусът на министерството”, обясни Божидар Божанов, предаде пресцентърът на ПП-ДБ. 

Божанов припомни, че концепцията на закона винаги е била новите лични карти да са само един възможен носител на електронната идентичност, като в последните години като по-удобно средство се е наложил мобилният телефон. Според него това е най-подходящата институционална рамка за постигане на резултата - да има удобно средство за електронна идентификация максимално скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!