Държавата съветва: Не се втурвайте да теглите гарантираните си депозити

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2014 в 14:26 1779 1

Тегленето на големи финансови средства на 4 декември, когато започва изплащането на гарантираните влогове от КТБ, не е разумно и е по-добре гражданите да запазят парите си в банките. 

Това е призивът, който втори ден властта настойчиво отправя към хората с гарантирани влогове в КТБ. След като вчера това направи вътрешният министър Веселин Вучков с мотива, че така клиентите на банките могат да станат жертва на криминално посегателство, днес за това призова и финансовият министър Владислав Горанов.

"Изтеглянето на огромни суми в брой нито от гледна точка нито на икономическата логика, нито от гледна точка физическата сигурност на вложителите", коментира след днешното заседание на правителството министърът. Днес кабинетът одобри отпускането на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 2 млрд. лева. Парите са необходими за финансиране на недостига на средства на фонда за изплащането на гарантираните влогове на вложителите в фалиралата КТБ.

Горанов увери, че правителството е създало организация и е подготвило физическата сигурност на над 1500-те точки на 9-те търговски банки, които ще изплащат гарантираните влогове. 

„Ние препоръчваме да не се създава паника и да си изберат търговска банка, в която да продължат да съхраняват своите средства”, каза още министър Владислав Горанов. 

За да се стимулира запазването на парите в банките, които по думите му са избрани на "относително случаен принцип", е взето решение първият трансфер в друга банкова сметка да бъде безплатен и банките да не начисляват такса за това. 

Вчера и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков препоръча на вложителите на КТБ да не застават пред клоновете в първия ден дори и в първия месец. Според него струпването на толкова много хора, които ще теглят до 200 000 лева, ще създаде предпоставки за престъпност. „Не е е необходимо веднага гражданите да се втурват в да теглят своите гарантирани депозити. Това не е нужно от икономическа гледна точка, а от друга страна струпването на много хора, които теглят по 200 хиляди лев в брой създава благоприятни условия за престъпления", каза Вучков.

„Ако имате работа в банка, свършете я в следващите 2 дни - след това известно време банките ще се занимават основно с изплащане на гарантираните влогове на КТБ”, посъветва икономистът Георги Ангелов в профила си във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.12 2014 в 16:36

Кой измисли това теглене от клоновете на 9-те избрани банки? Какво пречеше да се захранят със съответните суми съществуващите все още клонове на КТБ, където са досиетата на вложителите и чиито служители така или иначе са по работните си места и си получават заплатите? Възможностите щяха да са: теглене до пълния гарантиран размер, или теглене на една част, а друга да се превежда в друга банка.
Явно на въпросните банки им липсва ликвидност и/или с неизбежната продължителна паника около тегленето(точно около празниците) се създава предпоставка за ново клатене на борда...A propos някой разбра ли кога ПИБ ще си върне държавния заем - засега в по-голямата си част отложен до ново отлагане?