255 000 са вложителите с гарантирани депозити в КТБ

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2014 в 19:43 3632 0

Снимка Сергей Антонов

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка, заяви пред БНР новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева, като парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки.

Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини.

Миленков апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години, каза Радослав Миленков.

Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и следва да се обади в банката няколко дни предварително.

За изтегляне на суми до 3 хиляди лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките, каза председателят на Фонда за гарантиране на влоговете.

До 100 хиляди лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева.

Радослав Миленков обяви и какво може да направи вложителят, ако се окаже, че сумата е по-малка от очакванията му: "Той може да оспори сумата, която има да получава, пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок".

Ако някой не може да отиде лично в банката, трябва да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса на БНБ от началния ден на изплащането, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.

Кои банки ще плащат парите от КТБ (списък)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови