Данъчни дела ще могат да се гледат в цялата страна

OFFNews 25 юли 2018 в 16:51 2283 0

Данъчните дела ще се разглеждат от административните съдилища в цялата страна. Досега те се разглеждаха само в съдилищата в Coфия, Пловдив, Варна, Бургас и Beлиĸo Търново.

Тази промяна е част измененията в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които бяха приети на второ четене в пленарната зала на части, но днес бяха окончателно гласувани.

Текстът, предвиждащ данъчните дала да се гледат в цялата страна, беше първоначално предложен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, след това обаче по време на заседание на самата комисия вносителите на идеята я отхвърлиха след възражение на НАП, че в агенцията нямат достатъчно юристи във всички изнесени центрове. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пък държеше тази възможност да бъде подкрепена. Когато тези текстове стигнаха до пленарната зала, гласуването им беше отложено, защото Чолаков държеше да присъства по време на обсъждането им. В крайна сметка днес в зала Кирилов отново редактира този параграф и така депутатите единодушно приеха все пак данъчните дела да се гледат от съда по постоянен адрес/седалище на жалбоподателя към момента на подаване на жалбата.

С изменението на АПК беше решено още, че няма да има възможност за касационно обжалване на дела срещу актове до 4 хил. лв. за фирми и 750 лв. за частни лица. От БСП се обявиха против тази промяна с аргумента, че така ще се ограничи възможността на гражданите да оспорват актове. В крайна сметка обаче поправката беше приета.

Окончателно приетите днес промени в Административно-процесуалния кодекс предвиждат и увеличение на таксите в касационното производство. Касационният жалбоподател ще внася такса в размер на 70 лева, а когато жалбоподател е фирма или организация - 370 лева. Досега физическите лица плащаха 14 лв, а за фирмите - 25 лв.

Има обаче и възможност за освобождаване от таква - това ще е възможно за граждани, за които е признато от съда, че нямат достатъчно средства да я заплатят. 

Увеличението на таксата има и за касационно обжалване при определяем материален интерес. Ако той е под 10 млн. лева -таксата ще бъде 0.8% , но няма да може да бъде повече от 1700 лева. Ако интересът е над 10 млн. лева, таксата ще бъде до 4500 лв., а досега е била 5 лв.

Таксите за първа инстанция остават същите - 10 лв. за граждани и 25 лв. за организации и фирми. Няма да се дължи такса от граждани за частна жалба по дела за пенсионно, здравно и социално осигуряване. За производство по отмяна на влезли в сила съдебни актове се събира такса в размер на 30 лева за граждани и 150 лева за организации и фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови