Борисов в Скопие: Веднъж сгреших и казах ''северномакедонци''. Извинявайте

Георги Савчев 01 август 2019 в 15:11 3439 0

Веднъж по погрешка казах "северномакедонци", извинявам се. Казах го без никакъв умисъл, без да искам! Беше изкарано едва ли не че искам да ви убия, заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Скопие след разговора си с македонския премиер Зоран Заев.

Борисов подчерта, че се е коригирал и вече употребява термините "Република Северна Македония" и "гражданите на Северна Македония".

Българският премиер обаче настоя спорният въпрос за Гоце Делчев задължително да бъде решен до октомври от мултидисциплинарната експертна комисия, която разсиква въпросите от общата ни история.

Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, каза Борисов.

Комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. Имат историческа задача и до октомври да приключат. Да обединим максимално усилия - и не само че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми, коментира българският премиер.

През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония се даде огромна перспектива на вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО. Извървяха се огромни крачки, които не бяха лесни за нито една от трите държави, каза още Борисов.

След края на пресконференцията той и Заев положиха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие.

А по време на срещата си с президента Стево Пендаровски българският премиер акцентира, че България е подготвена да окаже "силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г."

И Пендаровски, и Борисов са на мнение, че политиците не трябва да се месят в работата на мултидисциплинарната експертна комисия, която разсиква въпросите от общата ни история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови