Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов изчака Европа, САЩ и НАТО да защитят Навални и най-после реагира

OFFNews 18 януари 2021 в 19:12 4251 0

В неделя вечерта руският опозиционер Алексей Навални беше задържан на паспортния контрол на летище "Шереметиево" при завръщането му от лечение в Германия. Едва няколко часа отне на правителствата и политическите лидери в ЕС и САЩ да реагират и да призоват за незабавното освобождаване на Навални.

Сред първите бяха Франция, Балтийските страни, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, Италия. 

Българският министър на външните работи Екатерина Захариева също е реагирала бързо в Туитър - в 21:53 ч. в неделя.

Снощи председателите на Европейския съвет и на Европейския парламент Шарл Мишел и Давид Сасоли, както и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, призоваха Навални да бъде освободен.

Реакциите от САЩ и Канада бяха в ранните часове на понеделника българско време. От САЩ арестуването на руския опозиционер осъдиха както действащият държавен секретар Майк Помпейо, така и от екипа на Джо Байдън.

Задържането на политически съперници противоречи на международните задължения на Русия, реагира и днес сутринта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също написа в Туитър, че се присъединява към международните призиви за незабавно освобождаване на Навални. Виновниците за опита за убийство на Навални със забранено бойно вещество трябва да бъдат изправени пред съда, а Русия следва да спазва международните си задължения, добави Столтенберг.

А реакцията на българския премиер Бойко Борисов дойде чак днес вечерта - с немалко закъснение от почти всички европейски лидери.

В 17:44 ч. Борисов най-после публикува във Фейсбук две изречения по казуса, които гласят: "Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията."

Малко, но дано е от сърце...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!