Бордът на Напоителни системи е освободен

OFFNews 13 януари 2022 в 19:48 2070 1

Целият борд на директорите на държавното дружество „Напоителни системи“ е освободен от длъжност, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов пред членовете на парламентарната комисия по земеделие, съобщи БНР.

От досегашно ръководство, което бе назначено от служебния министър Христо Бозуков, остава само изпълнителният директор и то под условие - за бързо нормализиране на финансовото състояние на дружеството-

Още служебният министър подаде сигнал в прокуратурата за работата на "Напоителни системи".

Наследникът му на поста Иван Иванов каза, че е учуден как изобщо съществува това дружество и не изключи вероятност и той скоро да подаде сигнали до ДАНС и МВР.

В края на декември 2020 г. стана ясно, че се извършва пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи“. Резултатите от одита ще бъдат предоставени на прокуратурата, както на българската, така и на европейската. 

Тогава Иван Иванов обяви, че има сигнали за нарушения, включително и опит за злоупотреба с европейски средства за ремонт на напоителни съоръжения, които са в разрез с европейското законодателство. По тази причина съществува и опасност от налагане на финансови корекции, което ще се отрази и на цялостното финансово състояние на „Напоителни системи“.

Той съобщи, че има данни, които показват, че възлагането на ремонтите се е извършвало по непрозрачен начин, има информация за нелоялни практики, като поставяне на дискриминационни условия. Общата сума на сключените договори за дейности по напоителни съоръжения е 107 млн. лв.

Във връзка със скъсаните диги, причинили тежки наводнения преди месец, Иванов уточни, че са изпратени искания до фирмите-изпълнители да извършат ремонт в гаранционния срок, но те отказват да го направят. Затова се предвиждат нормативни промени, като идеята е служители на "Напоителни системи" сами да извършват ремонтите на важните съоръжения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

14.01 2022 в 09:46

Още от времето на "изключителния специалист"по всичко Харизанов(които беше забравил да си вземе дипломата за завършено образование) това дружество не може да се оправи....какви ли бакии е забъркал този пишман-политолог(апологет на ГРОБ)....както и да е...някак е тъжно и скучно без него...къде си,Харизанов,къде....