Проверяват Напоителни системи, резултатите от одита отиват при Кьовеши

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2021 в 14:49 804 0

Извършва пълна вътрешна проверка на „Напоителни системи“. Резултатите от одита ще бъдат предоставени на прокуратурата, както на българската, така и на европейската. 

Има сигнали за нарушения, включително и опит за злоупотреба с европейски средства за ремонт на напоителни съоръжения, които са в разрез с европейското законодателство. По тази причина съществува и опасност от налагане на финансови корекции, което ще се отрази и на цялостното финансово състояние на „Напоителни системи“.

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при инспекция на разрушените съоръжения в община Садово.

Министърът информира, че първоначалните данни показват, че възлагането на ремонтите се е извършвало по непрозрачен начин, като има информация за нелоялни практики, като поставяне на дискриминационни условия. Общата сума на сключените договори за дейности по напоителни съоръжения е 107 млн. лв. „Допускам възможност да има промяна на ръководството. Но ще изчакам окончателната информация, за да се видят кои са отговорните лица и да се вземат финални решения“, посочи още д-р Иванов. 

„Дигата при Садово, както и всички ремонтирани през последни две години, нямат Акт 16. Работата по тях не е изцяло приета, но всички дейности са напълно платени“, обясни министърът. И уточни, че те все още са в гаранция и трябва фирмите, работили по тях, да извършат възстановяването за собствена сметка. По думите му, на компаниите вече са изпратени писма, а ако откажат да обновят съоръженията, всички материали ще бъдат изпратени на прокуратурата. „Очакваме в следващите дни информация от фирмите и се надявам договорните отношения да бъдат спазени", съобщи министърът.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови