Бивш македонски посланик у нас против заличаването на ''български фашистки окупатор'' от учебниците

Ружа Райчева 23 септември 2021 в 12:42 3457 2

Снимка MKpress

Георги Спасов

Бившият посланик на Република Северна Македония в България Георги Спасов разкритикува решението на премиера Зоран Заев да бъде заличено описанието „български“ преди "фашистки окупатор" от паметници и учебници, предава местния вестник „Независен“.

„Имало ли е български фашисти в Македония по време на Втората световна война, както е имало италиански фашисти и немски нацисти? Имаше. Това е исторически факт, записан във всички световни енциклопедии и учебници по история“, пише Спасов във Фейсбук.

По думите му ако на паметник в РСМ е написано, че даден национален герой е убит от българските фашисти по време на Втората световна война, това не би трябвало да обиди българите. Би могло да ги обиди единствено ако българите смятат, че по време на войната не е имало български фашисти и окупатори на други територии, а само „освободители и администратори“, коментира той.

„Може да искат да украсят националната си история с множество фалшификации, но ние, от името на жертвите на борбата срещу фашизма, не трябва да приемаме това, особено като условия за членство в ЕС“, категоричен е той.

Според него при нужда може само да се допише където трябва, че става въпрос за жертви на българските фашисти от Втората световна война и нищо повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови