България поема председателството на ЕС от днес. На дневен ред са два казуса без прецедент

Мая Младенова 01 януари 2018 в 10:06 12176 2

За пръв път в историята България е официален председател на Съвета на ЕС от днес.

Ротационното председателство поемаме от Естония. То ще приключи на 30 юни 2018 г.

Официалната церемония по откриването ще бъде на 11 януари в Народния театър. Още на следващия ден започват първите събития от календара, които на брой са около 300 за шестте месеца.

Очаква се у нас в този период да дойдат много държавни и правителствени глави, както и ръководителите на ЕК и Европейския съвет, множество политици и и чуждестранни гости.

Българското председателство ще е белязано с два безпрецедентни казуса, чието решение ще се търси и по време на заседанията у нас.

Първият е финализирането на сделката по Брекзит. Вторият засяга първото в историята на ЕС блокиране правото на глас на страна членка - Полша. Това още не е факт, но ЕС даде ясен знак, че може да се случи съвсем скоро.

Предварително начертаните приоритетни теми на нашето председателство са четири: сигурност за европейските граждани; повишаване на конкурентоспособността на икономиката и продължаване на кохезионната политика, която ускорява сближаването между държавите членки; темата за Западните Балкани; развитие на дигиталната икономия и умения на бъдещето.

Официалният сайт на българското председателство е eu2018.bg. По-голямата част от събитията ще се провеждат в НДК в столицата, а всички срещи и конференции ще са преведени и на български език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови