България отбелязва 20 години в НАТО

OFFNews 29 март 2024 в 11:05 992 4

Конференция за НАТО

Снимка БГНЕС

Национална конференция „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. В откриването на конференцията участваха президентът Румен Радев, министър-председателят Николай Денков, заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На днешния ден България отбелязва 20 години от членството си в НАТО.

На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, официално се присъединява към пакта.

Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на алианса и силната трансатлантическа връзка са важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността, посочват от Министерския съвет.

Годишнината се чества в поредица от тематични събития, а в парламента бе отбелязана с декларации от трибуната.

Под егидата на правителството днес Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. 

Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „Княз Александър I“. В него ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО.

Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между БНБ и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие, информираха от Министерството на отбраната.

В одобрената от Министерския съвет "Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО" са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия "Георги Стойков Раковски" организира международната конференция "20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

30.03 2024 в 09:11

Недостатъчно натовско сме

Още

-1395

3

AlexT

29.03 2024 в 14:06

2. с руски Граждански права и убийства , с руски заплати и руската диктатура ,
пази ни -да не станем пак затворен концлагер с някой тошо за 35-40 години, монтиран от кремъл начело ,
с празни мечти на младите да учат , работят или посещават , като туристи свободните страни и т.н. , и т.нн...
Без НАТО , да сме Беларус, с тенденция Северна корея, куба на кастро или съветска ''република'' ...За това мечтаят копейки, ниновци, радевци , ДС-БКП муцуни и сие мутри , доста в България ...

-1395

2

AlexT

29.03 2024 в 14:05

20 години в НАТО !!!
В Народното събрание- агенти на масовия убиец путин!? Желаещи руска ‘демокрация’, убийства на опозиционери, мизерия и диктатура , липса на елементарни Граждански права , един убиец начело, тръгнал в 21-вия век да завладява суверенна страна – призната с международни договори подписани и от русия !??
Едно нагло джудже в Кремъл, което иска да заповядва – коя страна в Европа , може и коя не може да е член на НАТО !?
И руски агенти , аборигени у нас – подкрепят всичко това и не само...!? Мучащи путински полуфабрикати ...
Съюзници не смеят да ни предостяват ново, съвременно оръжие, заради бликащата, в цялата страна- руска агентура !? Един тъп зелен чорап начело- каун от хасковско, работещ да не предостявяме оръжие на нападнатата Украйна !!??
И т.н. , и т.н...
20 години в НАТО ,което ни пази да не станем пак, руска колония, руски крепостни сляни, с ток по границите ,
с руски Граждански права и убийства , с руски заплати и руската диктатура ,
пази ни -да не станем пак

135

1

Far Rider

29.03 2024 в 12:21

20 години подсмърчане в ъгъла и препращане на секретни натовски документи в мАсква.

 
X

Да помогнем на украинските деца!