Ателиетата ще трябва да отговарят на изискванията за жилища

OFFNews 27 януари 2021 в 18:08 6585 0

И ателиетата вече ще имат статут на жилища и ще трябва да отговарят на изискванията за такива. Това реши на второ четене парламентът с поправки в Закона за устройството на територията. Целта е да се прекрати практиката да се продават ателиета, в които обаче на практика се живее. Досега изискванията към ателиетата бе да имат само санитарен възел, а за жилищата има редица условия, като наличието на паркомясто и мазе.

С поправките се ограничава и високоетажното строителство в районите, предвидени за ниско застрояване и по Черноморското крайбрежие - зона А и зона Б.

С приетите разпоредби от Закона за устройство на територията изрично се регламентира, че няма да могат да се променят начинът и характерът на застрояване, както и правилата и нормативите за съответната устройствена зона.

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение е на Столична община и също беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията.

"Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др. 

Това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани", коментира кметът на София Йорднак Фандъкова.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти", обясни, че приетите разпоредби са компромисен вариант, предложен от самите строителни предприемачи, които признавали съществуващото обществено напрежение.

Големи части от София, предвидени за ниско застрояване, както и Черноморското крайбрежие, са били застроени с четири-пететажни сгради, вместо с двуетажни такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови