„Алфа Рисърч“: 22% от Българите са „за“ Евразийския съюз

OFFNews 14 май 2014 в 11:40 6278 30

Алфа рисърч

40% от българите подкрепят членството на страната Европейския съюз, а 22% от гражданите се обявяват „за“ Евразийския съюз, сочи проучване на „Алфа рисърч“, направено в края на април.

В подкрепата към проекта за Евразийски съюз най-активни са избирателите на БСП, „Атака“ и АБВ. Изследването показва, че привърженици на евразийския проект има и сред Реформаторския блок – 15% от електората на новата формация.

Според специалистите на „Алфа рисърч“ изследването показва, че в България се заражда антиевропейски блок, който има всички предпоставки да се развие и да укрепне.

На база своето изследване от агенцията правят три основни заключения, които определят като „парадокси“:

  1. Голяма част от избирателите с най-висока степен на мобилизация за гласуване на предстоящите евроизбори (симпатизантите на левите партии и на ДПС) са същевременно и най-склонните да извадят България от ЕС.
  2. Поддръжниците на Евразийския съюз са малцинство, но активно малцинство. Малцинство, което гласува, контрапротестира, активно възражда лексиката от Студената война; което има силни икономически и гласовите политически изразители.
  3. Подкрепящите ЕС са (все още) мнозинство, но пасивно мнозинство. Тези хора искрено споделят европейските ценности и свободи, но ги приемат за естествена, гарантирана от само себе си даденост (подобно на ваканционните пътувания до Гърция или образованието в европейски университети), която не може да бъде нито застрашена, нито отнета. А следователно и не толкова нуждаеща се от техния глас и подкрепа.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!