59 040 евро бонуси за шефката на борбата със СПИН

Александра Маркарян 09 март 2012 в 15:01 2791 2

Д-р Тонка Върлева  Снимка: Сергей Антонов
Д-р Тонка Върлева Снимка: Сергей Антонов

Рекордно високи бонуси е получила д-р Тонка Върлева, директор на Програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария. За две години - 2010 и 2011 година, тя е взела общо 59 040 евро. Това показва справка, публикувана на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Сумата е по-голяма от всички обявени до момента бонуси, взети от човек от държавната администрация от началото на мандата на ГЕРБ. Програмите, по които Върлева е получила парите, са „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България“ и „Подобряване на контрола върху туберкулозата в България“ . През първата година за двете програми д-р Върлева е получила по 14 400 евро, през втората - по 15 120 евро. Според справката по програмата пари са получили 48 служители на МЗ и негови структури. Твърди се, че в случая има открит конфликт на интереси, тъй като МЗ осъществявало контрола над изразходваните средства във фонда. По този повод от министерството заявиха:

Няма конфликт и служителите на МЗ да получават възнаграждение за дейности по програмите, тъй като те трябва да ги изпълняват, а не да контролират реализацията им. Контролът върху изпълнението на дейностите по програмите се извършва от Секретариата на Глобалния фонд, от международна одиторска фирма, избрана съгласно изискванията на Фонда и от регионалния представител на Фонда KPMG (също международна одиторска фирма). Всички тези органи нямат нищо общо с МЗ.

Сред служителите, взели бонуси през двете години по програмите, фигурират и имената на шестима шофьори, пише в информацията на центъра. Най-големият шофьорски бонус е 11 760 евро, най-ниският - 5400 евро. От програмата възразиха на това твърдение с думите, че това не са били бонуси, а заплатите на шофьорите за две години. От служители няма шофьори на щат в МЗ, нито шофьори и секретарки на министъра д-р Стефан Константинов, заявиха от здравното министерство.

"Общо от 2004 г., когато са започнали програмите, досега в държавата са постъпили 82 млн. лева. Това са най-мащабните здравно-социални програми, изпълнявани в страната, благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд, по които не е изхарчен нито един лев без предварителното одобрение на донора. Изразходените средства се одитират ежегодно от независим одитор, а самият Глобален фонд, чрез неговия местен представител за България ежедневно проследява сключените договори и извършените разходи. Досега не са установени нарушения по разходването на средствата", се казва още в съобщението на Министерството на здравеопазването.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови