Quantcast

59 040 евро бонуси за шефката на борбата със СПИН

Александра Маркарян Последна промяна на 09 март 2012 в 15:01 2099 2

Д-р Тонка Върлева  Снимка: Сергей Антонов
Д-р Тонка Върлева Снимка: Сергей Антонов

Рекордно високи бонуси е получила д-р Тонка Върлева, директор на Програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария. За две години - 2010 и 2011 година, тя е взела общо 59 040 евро. Това показва справка, публикувана на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Сумата е по-голяма от всички обявени до момента бонуси, взети от човек от държавната администрация от началото на мандата на ГЕРБ. Програмите, по които Върлева е получила парите, са „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН в България“ и „Подобряване на контрола върху туберкулозата в България“ . През първата година за двете програми д-р Върлева е получила по 14 400 евро, през втората - по 15 120 евро. Според справката по програмата пари са получили 48 служители на МЗ и негови структури. Твърди се, че в случая има открит конфликт на интереси, тъй като МЗ осъществявало контрола над изразходваните средства във фонда. По този повод от министерството заявиха:

Няма конфликт и служителите на МЗ да получават възнаграждение за дейности по програмите, тъй като те трябва да ги изпълняват, а не да контролират реализацията им. Контролът върху изпълнението на дейностите по програмите се извършва от Секретариата на Глобалния фонд, от международна одиторска фирма, избрана съгласно изискванията на Фонда и от регионалния представител на Фонда KPMG (също международна одиторска фирма). Всички тези органи нямат нищо общо с МЗ.

Сред служителите, взели бонуси през двете години по програмите, фигурират и имената на шестима шофьори, пише в информацията на центъра. Най-големият шофьорски бонус е 11 760 евро, най-ниският - 5400 евро. От програмата възразиха на това твърдение с думите, че това не са били бонуси, а заплатите на шофьорите за две години. От служители няма шофьори на щат в МЗ, нито шофьори и секретарки на министъра д-р Стефан Константинов, заявиха от здравното министерство.

"Общо от 2004 г., когато са започнали програмите, досега в държавата са постъпили 82 млн. лева. Това са най-мащабните здравно-социални програми, изпълнявани в страната, благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд, по които не е изхарчен нито един лев без предварителното одобрение на донора. Изразходените средства се одитират ежегодно от независим одитор, а самият Глобален фонд, чрез неговия местен представител за България ежедневно проследява сключените договори и извършените разходи. Досега не са установени нарушения по разходването на средствата", се казва още в съобщението на Министерството на здравеопазването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2012 в 19:29

Никой ли няма да се замисли преди да коментира Програмите на Глобалния фонд? Ако твърденията из пресата бяха верни – то какво излиза, че Глобалния фонд продължава вече 10-та година да си дава парите със „затворени очи” без непрекъснати финансови одити и проверки? Наистина ли сте толкова наивни и ще продължавате да вярвате на тези клевети и ще умаловажавате резултатите, постигнати от работещите по Програмите на Глобалния фонд, докато не отблъснем и последния международен донор в българското здравеопазване ...

09.03 2012 в 18:39

Как ви се струва това за директора на програмата Тонка Върлева - за 2010 и 2011 година възнагражденията й по сключените договори възлизат на 59 040 евро. За 2 години над 115 000 лева отгоре /средно по 4 800 лева на месец/. Обърнете внимание, че другарката Тонка Върлева е на щат в МЗ, т.е. тя трябва да работи там по 8 часа на ден, за да си заслужи основната заплата. Не знам по колко време може да работи допълнително по проекти на граждански договори, за да взема допълнително по 4 800 лева на месец. И бъдете сигурни, че така е във всички министерства и агенции, ръководени от много честните и морални специалисти на ГЕРБ.