Вал Торенс - най-добрият ски курорт в света

OFFNews 06 януари 2015 в 11:50 17144 2

Снежният рай на френските Алпи - Вал Торенс, е най-добрият ски курорт в света според испанският вестник El Mundo.

Това е най-добрата ски писта не само във Франция и в Европа. Пистите на Вал Торенс са над 600 километра, което я прави една от осемте най-големи ски зони. Останалите са Куршевел, Ла Таня, Мерибел, Брид-ле-Бен, Лес Менуирес, Сен Мартен де Белвил и Орелле. 

Френският ски курорт разполага с 321 пътеки, а върховете, от които могат да се спускат любителите на зимния спорт, са 25.

Скиори от 55 страни посещават мястото всяка година.  

Това е и най-високият курорт в Европа, разположен на 2300 м, което прави изграждането на всичко - лифтове, ресторанти, хотели и т.н. изключително трудно. Затова и всички определят френския проектант Пиер като мечтател. Той обаче не спира докато не види проекта си готов. Пиер успява да се справи без абсолютно никаква подкрепа - нито икономическа, нито административна, тъй като властите му отказват необходимите разрешения.

През лятото на 1971 г. започва изграждането на 3 лифта. Няколко месеца по-късно, на 18 декември, е открит първият зимен сезон на ски курорта, който днес се счита за най-иновативния на Земята. 

Кабините на лифта са оборудвани с видео системи. Те буквално летят като орел, развивайки 100 километра в час. За 2 минути стигат до 3230 м надморска височина. 

На Вал Торенс освен карането на ски има и други забавления, от които може да се възползва всеки посетител. Сред тях са карането на моторни шейни и шейни с кучета - пътеките предназначени за този вид развлечение са с дължина от 6 км, което също е рекорд. 

На френския ски курорт има и около 40 бара, дискотеки и клубове, които работят до късно. Трябва да добавим и ресторантите, чиито брой достига 60. 

Има и десетки спа и спортни центрове, външно джакузи и се организират безплатни концерти на джаз, суинг и класическа музика, които се провеждат всеки вторник през зимния сезон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови