Учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека

OFFNews Последна промяна на 21 март 2015 в 13:20 24709 6

Учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека

Американски учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека - то споделя с нас един и същ хормон, окситоцина, наречен още "хормонът на любовта", съобщава в. "Метро".

Специалистите отдавна бяха констатирали, че Хомо сапиенсът отделя този хормон, когато гали своя домашен любимец. Екипът на д-р Джесика Олива от университета Монаш установи, че и нашите четириноги другари го отделят, когато контактуват с нас.

За целта е нужно да гушкаме или да галим кучето си в продължение на три минути. Това обяснява на хормонално ниво защо връзката между човек и куче е била толкова силна и незатихваща в продължение на хилядолетия.

Това обяснява и защо кучетата са много добри в игрите с криене на предмети, за разлика от своите преки роднини вълците. Тези качества на кучетата се дължат именно на връзката им с хората и очакването на споделени чувства.

По време на експериментите на няколко кучета е бил впръскван окситоцин под формата на спрей. В подобна ситуация четириногите реагирали по-бързо на заповедите на своите господари и се справяли по-добре с поставените им задачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2015 в 12:42

Баща ми беше ветеринар и от него знам, че кучето и конят са най-добрите приятели и помощници на човека. Контактувах и с двамата, но ме беше и страх доста да яздя и когато ме гони куче. Особено с колело - допреди 5 години се мъчех да избягам и все ми перфорираха дънките и малко кожата. Научих, че трябва да се спра и да си говорим, дори до физически контакт да стигнем. Поразителен успех!А ако носиш някое кокалче или дори хлебец, сдобиваш се с верен и игрив приятел. Особено ако е по-умен. Окситоцинът, разбира се, има роля и значение. А ако можеха да говорят ... колко ли критики щяха да ни отпорят четириногите братя!

23.03 2015 в 01:20

Гонили са ме двама от най-добрите приятели на човека.
Едва им избягах.

22.03 2015 в 07:42

Ами като сте толкоз умние открийте вие нещо ново. Това е една истересна и ненатоварваща статия. Само за убийства и други престъпления ли да четем. Аман от хейтъри.

22.03 2015 в 02:35

Поредната статия в стил "Английски учени са открили...", само че сега са американски. Аз все пак мислех, че Оффнюз е сравнително сериозен сайт

21.03 2015 в 22:02

Пълни глупости.

21.03 2015 в 20:12

Учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека

Доживях!
lol