У дома с Осама бин Ладен (галерия)

ОFFNews 20 август 2015 в 16:19 18063 1

Осама бин Ладен в дома си в Афганистан.

Наскоро бяха публикувани снимки от дома на Осама бин Ладен в региона Тора Бора в Афганистан, които показват как е живял лидерът на Ал Кайда по времето, когато е обявил война на САЩ.

На тях се вижда вътрешността на дома му, постройките, в които е живял, неговите съратници, както и самият Бин Ладен, разхождащ се в планината с автомат. След нападението над кулите близнаци и Пентагона в САЩ на 11 септември 2001 г. лидерът на Ал Кайда е принуден да напусне комплекса.

Снимките са направени през 1996 г. от тогавашния фотожурналист Абдел Бари Атван. Тогава Бин Ладен иска да разгласи на арабския свят декларацията си за война със САЩ. Той се свързва с Атван, който е основател и главен редактор на независимия арабски лондонски вестник "Ал-Кудс Ал-Араби". Той публикува първия материал за фатвата на Бин Ладен през август 1996 г., в която се говори срещу присъствието на американски войски в различни държави. Месец по-късно Ал-Фаваз, който е смятан за говорител на лидера на Ал Кайда, отива в офиса на Атван и му предлага интервю с водача си.

Осама Бин Ладен за пръв път се установява в Афганистан през 1980 г. Малкият комплекс в Тора Бора е направен от кал и камъни. В интервюто си с Атван той заявява, че "по-скоро ще умра, отколкото да се заселя в която и да било европейска държава".

През 2001 г. той напуска жилището си, когато американските сили започват да претърсват района. Според свидетели той винаги се е разхождал с телохранители в планината. Там Бин Ладен е живял с трите си жени и дузина деца. Въпреки че той е бил член на богат род от Саудитска Арабия, животът им не е лесен заради недостига на храна и други удобства, а единственото отопление в комплекса е била печка с дърва.

В по-късните си години Бин Ладен често записва обръщения, застанал на фона на ислямски книги. След първата му фатва през 1996 г. той започва да дава интервюта, за да разгласи омразата и гнева си към САЩ.

Смята се, че Осама бин Ладен е убит през 2011 г. от американски тюлени в Пакистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови