Царски орел е забелязан в центъра на София

OFFNews 23 март 2023 в 11:18 5653 1

Българско дружество за защита на птиците

Снимка obekti.bg

Българско дружество за защита на птиците

Изключително рядка гледка за столицата - царски орел бе забелязан в софийско заведение, съобщи научно-популярното списание Обекти.

Не е типично царски орли да се появяват в градска среда. Те избягват контакта с хората, а и не ядат гълъби, уточняват от Българското дружество за защита на птиците.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

В момента в България има само 40 двойки царски орли. Преди около 10-15 години популацията им е била почти наполовина по-малко, но от Българското дружество за защита на птиците полагат грижи за застрашените птици.

Дружеството започна инициативата "Земя под закрила" в края на 2022 г.,с цел опазване на видовете царски орел, ловен сокол и европейски лалугер. И трите вида са заплашени от изчезване в световен мащаб. Целта на "Земя под закрила" е да увеличи "владенията" им в Сакар планина като събере 100 000 лева за осигуряването близо 100 декара площ за тези три вида. Инициативата ще продължи през цялата 2023 г.

Ако искате да подкрепите царския орел, за да може Българското дружество за защита на птиците да му осигурят място в Сакар, където да живее на спокойствие, можете да го направите тук: birds.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки