Роднините на Чърчил го молели да не приема исляма

ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2014 в 16:03 7288 8

Уинстън Чърчил.
Уинстън Чърчил.

Семейството Уинстън Чърчил го е умолявало "да се бори" срещу желанието да приеме исляма, сочи новооткрито писмо на бъдещата снаха на премиера до него, съобщават английските медии.

"Моля те, не приемай исляма. Забелязах предразположението ти към ориентализацията (бел. ред. - да изпитва голяма симпатия към ориента и исляма). Забелязах тенденциите да се държиш като паша, наистина ги забелязах. Ако влезеш в контакт с исляма, приемането му може да стане много по-лесно, отколкото си предполагал. Зовът на кръвта - не знаеш ли за какво ти говоря, бори се", пише бъдещата му снаха лейди Гуендолин Бърти в писмо до него от 1907 г. по повод на плановете му да направи обиколка на някои ислямски държави в Африка и Близкия изток.

Писмото е било открито от историка Уорън Доктър от университета в Кеймбридж, докато търсел материали за книгата си "Уинстън Чърчил и ислямският свят: Ориентализмът, империята и дипломацията на Близкия изток".

"Бившият премиер на Обединеното кралство е бил силно заинтересован от исляма и ориенталската култура, но никога не е обмислял да си смени религията. По онова време той е бил повече или по-малко атеист. А възхитата му по ислямската култура е била нещо нормално сред викторианците", коментира Доктър.

Интересът на Чърчил към ислямската култура покълва по време на военната му служба в Судан.

                                                    Лейди Гуендолин Спенсър Чърчил.

В писмо до лейди Литън през същата година Чърчил я моли да мисли за него като за паша, какъвто би му се искало да бъде.

Възхитата му стигнала дотам, че той и близкият му приятел Уилфред Блънт - поет и радикален поддръжник на мюсюлманските каузи, се обличали в арабски дрехи, докато били в приятелски кръг.

                                      Чърчил във военна униформа, 1895 г. Снимка: Уикимедия.

Изследователят изтъква, че въпреки възхитата си бъдещият премиер на Англия е критикувал силно исляма:

"Фактът, че според мохамеданския закон всяка жена трябва да принадлежи на някой мъж като абсолютна собственост - като дете, съпруга или конкубинка, ще отложи изкореняването на робството по света, докато вярата в исляма не спре да бъде водеща сила сред хората", пише Чърчил през 1899 г. относно преживяванията си в Судан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2015 в 00:12

Хора, Чърчил е евреин. Някак ми се струва невероятно да приеме исляма.

30.12 2014 в 23:57

Педал и българомразец, да му се радвам ли!?

29.12 2014 в 20:28

ЕМО руснаците също са в кюпа. Ако не им трябвахме за балканско влияние, даже не би им мигнало окото за нас - както сега се вижда - биха помогнали на рязаните манафи, само и само да ни направят мръсно. Русофилските педерасти сега какво ли си мислят...

29.12 2014 в 20:17

"В историята няма добри и лоши, тъпанарино. Има такива, които успяват да защитят интереса си и такива, които не успяват."

Така , но в историята има и такива които винаги са ни помагали(като швабите) и такива които винаги са ни еб@ли(като ингилизите и жабарите).Изобщо не ми дреме чии интереси са защитавали-във всеки случай не нашите! Така , че айде не ми ги фАли тия генетични утайки!

29.12 2014 в 19:15

Radical тъпанарин ще викаш на травестита, който те е родил.

29.12 2014 в 19:07

В историята няма добри и лоши, тъпанарино. Има такива, които успяват да защитят интереса си и такива, които не успяват.

29.12 2014 в 18:38

Интересно тези дето шият минуси дали са наясно с историята? Като шиете минуси, попроверете кой е бил първо приятелче на султана преди освобождението, кой е отричал баташкото клане и всички останали зверства, после кой ни е рязал от територията по време на световните войни... тогава елате пак да шиете минуси!

29.12 2014 в 17:14

Мръсните английски копелдаци винаги са подпомагали резаците - още от турското робство, до сега с мрънкането за имигриращите там българи на фона на рязаните манафи от пакистан, африка и индия.