Коко Шанел е била нацистка шпионка

ОFFNews 03 декември 2014 в 16:33 14234 12

Дизайнерката Коко Шанел.
Дизайнерката Коко Шанел.

Френски изследователи твърдят, че са намерили неоспорими доказателства, че Коко Шанел е била нацистка шпионка по време на Втората световна война.

Документален филм, излъчен по френската национална телевизия France 3 на първи декември, доказва участието на дизайнерката в Абвера - военното разузнаване и контраразузнаване на Германия в периода 1919-1944 г.

Написаното в откритите от авторите на филма документи също така повдига въпроса за ролята, която са играли и други френски знаменитости по време на ВСВ, включително и Едит Пиаф и Морис Шевалие, и др.

Документалният филм "L'Ombre d'un Doute" ("Сянката на съмнението) обори думите на френското правителство, че почти всеки по-известен френски гражданин по онова време или е бойкотирал нацистите, или е бил член на съпротивата.

Според продукцията Шанел е започнала да работи за нацистите след разгрома на френската армия през 1940 г. Тя се върнала в Париж малко след отсядането си в хотел "Риц", който по онова време се смятал за френския щаб на Луфтвафе.

Скоро започнала афера с висш гестаповски офицер на име барон Ханс Гюнтер фон Динклаж и станала толкова близка с нацисткия висш състав, че била изпратена в Мадрид през 1943 г., където опитала да използва старото си познанство с Чърчил, за да договори примирие с британските офицери в Испания. Чърчил не обърнал внимание на предложението, като историкът Хенри Гидел казва, че Шанел "проявила огромна мегаломания и наивност, щом си помислила, че може да промени мнението на англичанина".

Шанел е работила под псевдоним Уестминстър заради предишна нейна афера с херцога на Уестминстър през 1920 г. и с официален номер F-7124.

Тя се надявала да придобие обратно компанията си за парфюми от евреите, на които я била продала, но разбрала, че тя вече била купена от немски бизнесмен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!