Quantcast

Расизъм ли е да наричаш бежовия цвят "телесен"?

Последна промяна на 11 ноември 2013 в 11:49 5576 24

Ученичка обвини в расизъм компания, наричаща бежовото
Ученичка обвини в расизъм компания, наричаща бежовото "телесен" цвят, Снимка: thelocal.se

14-годишна ученичка от Швеция обвини в расизъм компания, използваща наименованието "телесен цвят" за бежовото, съобщи The Local.

Момичето установило, че компанията производител на бои Universal Color and Chemicals използва названието „телесен“, за да обозначи бежовия цвят. Заради това тя подала жалба в Агенцията за правата на човека в Швеция, в която заявила, че подобно название е расистко.

“Наричането на бежовото „телесен“ цвят, показват, че обществото има норма за белотата на кожата. Абсолютно нередно е да наричат „телесен“ цвят само бежовото, тъй като кожата може да е освен това черна или кафява, посочи Тайра.

Ученичката е получила подкрепа от своите близки и от съучениците си.

Нейната по-малка сестра има тъмен цвят на кожата, но според производителите на боята тя изобщо няма цвят на кожата. Мисля, че производителите са гледали само себе си и са решили, че само това може да е кожа, коментира бащата на 14-годишната Тайра.

След като момичето внесло жалбата в училището започнали дебати на тема расизъм. 

До момента от компанията Universal Color and Chemicals не са коментирали официално обвинението в расизъм.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2014 в 06:31

Това наименование на цвета най-вероятно е създаден във времена, когато шведите са виждали много рядко хора с други цветове на кожата.Глупаво е да се променят утвърдени понятия в резултат на измислени проблеми.

14.11 2013 в 19:31

Бил съм на такива места. Не е неудобно като те гледат по-странно. Уча в държава, където хората са по-бели от мене. И там нямам проблеми. Но изкуственото насаждане на такива политическо-коректни простотии ме дразни. Много.

13.11 2013 в 18:08

Ами конкретно в Швеция, на местните шведи телесния цвят е много далеч от бежов, но в другата посока. Бели са като сирене - пояснявам - бяло сирене. И да ви кажа като цвят на дреха възприемам "телесен цвят", но като цвят на боя? Значи хола ми не е боядисан светло бежово, ами в телесен цвят - моя си при това, щото съпругата ми е една идея по-тъмна.

12.11 2013 в 23:21

Точно в това се състои проблемът на черните, както в случая с дадения пример, ако се отзовеш при "по-"бели"", никой не може да те обиди чрез цвета на кожата ти, а само ако имаш някакъв комплекс за малоценност спрямо другия, ако знаеш, че те превъзхожда по някакъв начин. Те не се обиждат от това ,какъв цвят на кожата имат, а защото им е насъдено в съзнанието, че са по-низша раса и имат изграден комплекс от белия човек. Черен човек не се обижда от жълт или индииец, зная го от опит. Проблемът на черните е повече в тях самите, отколкото на друго място.

12.11 2013 в 11:47

Fakt e obache, che maimunite sa kafjavi ;-).

12.11 2013 в 07:20

Po -dobre da popitatat. Momicheto. Kakvo osnachava. Beige ( bezavo) ?

Моля, пишете на кирилица!

12.11 2013 в 07:15

Taka e ako si drug zvjat,mozesh da si isberesh" go isberesh sa " telesen"
Моля, пишете на кирилица!

11.11 2013 в 22:09

...и са се люляли на клона...

11.11 2013 в 21:49

Няма ли кой да обясни на момичето, че думата е измислена още докато предците й са имали опашки.

11.11 2013 в 17:55

По-интересното е да се озовеш на място, където хората са по-"бели" от теб и съответно теб не те възприемат като много "бял," а по-скоро тъмен, бежов, или какъвто искаш там да го наречеш.