Microsoft купува Nokia

Николаос Цитиридис 03 септември 2013 в 09:53 3584 6

Microsoft купува Nokia за над 5 млрд евро
The Microsoft logo is seen at their offices in Bucharest March 20, 2013. REUTERS/Bogdan Cristel

Американската компания Microsoft официално купи бизнеса на Nokia за сумата от 3,79 милиарда евро.

Бордовете на директорите и на двете компании са се споразумели за сделката, в която се включва и допълнителна клауза, която предоставя на Microsoft всички патенти, собственост на Nokia, за сумата от допълнителни 1,65 млрд. евро.

Финализирането на цялата сделка и преместването на акциите от Nokia към Microsoft се очаква да завърши в първото тримесечие на 2014 г.

Тази новина слага край на всички слухове, че финландската компания ще произвежда смартфони и устройства с различна от Windows операционна система.

Компанията Nokia ще продължи да развива своя бизнес в три основни технологични направления – NSN (мрежова инфраструктура), HERE (Картографски услуги) и развитието на най-нови технологии. От Microsoft ще заплатят на Nokia лиценз за ползването на услугата HERE за 4 години.

"То е една смела крачка в бъдещето - от сделката печелят служители, акционери и потребители. Събирайки екипите на Microsoft и Nokia заедно, ще засилим продажбите на Windows телефоните и ще утвърдим позициите на световния пазар", се казва в официалното съобщение на Mircosoft.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!