Героите на Свобода Бъчварова (снимки и видео)

Вероника Шербанова 27 юни 2012 в 17:19 9515 0

Руси Чанев в ролята на Дилбер Танас
Руси Чанев в ролята на Дилбер Танас
Със смъртта на Свобода Бъчварова България загуби един от най-големите си писатели. Героите, на които тя вдъхна живот обаче, ще живеят много, много дълго. Сценариите на Свобода Бъчварова създадоха едни от най-запомнящите се образи в българското кино - на Дилбер Танас от "Мера според мера", измамникът-гений от "Опасен чар" и други. Тя е автор и на романите „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“, „Опасен чар“, „Земя за прицел“, „По особено мъчителен начин…“. Българският филм „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров е създаден по романа ú „Литургия за Илинден“(1977). Филмът разказва историята на останалата поробена македонска земя след освобождението на България и овчарят Дилбер Танас (в ролята Руси Чанев), който попада във вихъра на освободителното движение.
/
Прототип на Дилбер Танас е Илия Дилберов (известен като Дилбер Илия). Дилберов участва в движението за освобождението на македонската земя от робство и Аферата „Мис Стоун“ -  пленяването на американската протестантска мисионерка Елън Стоун от чета на ВМОРО. Бие се в Балканската и Първата световна война. Свобода Бъчварова е автор и на сценария на комедията „Опасен чар“. Главният герой (в ролята Тодор Колев) е чаровен измамник, който се подвизава с имената Орелски, Пеликански, Ястребовски, Соколов, Радул Мисирков, Илия Буревестников. Изобретателността му стига дотам, че когато започват да го издирват, той се обявява за умрял.
/
Прототип на мошеника е Илия Николов - Баровеца. Неговата съдба е не по-малко интересна от тази на героя, вдъхновен от него. Илия Николов има около 23 присъди за измами. Подобно на героя на Тодор Колев Илия Николов опитал да се представи за мъртъв, за да се спаси от наказателна отговорност. Той си изготвил служебна карта на офицер от ДС и представяйки се за старши инспектор накарал участъковия лекар в радомирско село да напише фиктивен смъртен акт на негов колега, който се укрива. Лекарят изпълнява молбата му и в селото се появява некрологът на Илия Николов. Измамата му обаче е разкрита от служителка, която се усъмнява в истинноста на смъртния акт, защото погребение през последните дни не е имало. Започва дело срещу него. Баровеца решава да проникне в сградата на съда, за да открадне уличаващите го документи. Задейства се аларма и пристигнала полиция. Така той попада в затвора за пореден път. Баровеца почина в началото на април тази година в Софийския затвор. По романа ú „Земя за прицел“ пък е създаден филмът „Жребият“. Свобода Бъчварова е  част и от екипа на „На всеки километър“.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!