Екзекутираната преди дни иранка дарила органите си

ОFFNews 27 октомври 2014 в 16:29 32389 6

Рейхане Джабари
Снимка: Рейхане Джабари

Иранката, екзекутирана преди дни заради убийството на изнасилвач, е оставила предсмъртно съобщение до майка си, в което моли органите й да бъдат дарени за трансплантация на нуждаещи се хора, пише английското издание "Дейли Телеграф".

26-годишната Рейхане Джабари е записала гласово съобщение до майка си преди да бъде обесена в събота, след като прекара 7 години в затвора.

Тя беше осъдена на смърт за убийството на служител на Вътрешното министерство на Иран, когото според думите й е намушкала при самозащита, когато той я е нападнал и се е опитал да я изнасили.

Малко след смъртта й ирански активисти разпространиха превод на съобщение, което според тях жената е оставила до майка си. По думите им съобщението е записано на 1 април 2014 г.

В съобщението, което е определено като последната й воля, иранката моли майка си да се увери, че след смъртта й органите й ще бъдат дарени на нуждаещи се от трансплантация хора. 

В посланието си тя казва: "Не искам да гния в земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах".

"Измоли веднага след като ме обесят сърцето, бъбреците, очите, костите ми и всичко останало, което може да бъде трансплантирано, да бъде дадено като подарък на някой, който се нуждае от тях", моли Рейхане.

Тя говори още за процеса и за събитието довело до смъртното й наказание: "През онази зловеща нощ аз трябваше да бъда тази, която да бъде убита".

"Тялото ми щеше да бъде изхвърлено в някой ъгъл на града, а след няколко дни полицията щеше да те заведе в моргата, където да го разпознаеш и да научиш, че съм била и изнасилена", продължава младата жена.

Съдбата обаче решава друго "с онзи проклет удар". "Вместо тялото ми да бъде захвърлено настрани, се намерих в затвора Евин с неговите самотни килии, а после в гробоподобния затвор Shahr-e Ray. Но остави се на съдбата и не се оплаквай! Ти по-добре знаеш, че смъртта не е краят на живота", казва още Рейхане.

"Скъпа, добросърдечна Шолех, в отвъдния свят двете с теб ще осъждаме, а други ще са обвиняемите. Нека видим какво иска Бог. Искам да те прегръщам до сетния си дъх. Обичам те", завършва съобщението си Рейхане Джабари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков