Екзекутираната преди дни иранка дарила органите си

ОFFNews Последна промяна на 27 октомври 2014 в 16:29 31689 6

Рейхане Джабари
Снимка: Рейхане Джабари

Иранката, екзекутирана преди дни заради убийството на изнасилвач, е оставила предсмъртно съобщение до майка си, в което моли органите й да бъдат дарени за трансплантация на нуждаещи се хора, пише английското издание "Дейли Телеграф".

26-годишната Рейхане Джабари е записала гласово съобщение до майка си преди да бъде обесена в събота, след като прекара 7 години в затвора.

Тя беше осъдена на смърт за убийството на служител на Вътрешното министерство на Иран, когото според думите й е намушкала при самозащита, когато той я е нападнал и се е опитал да я изнасили.

Малко след смъртта й ирански активисти разпространиха превод на съобщение, което според тях жената е оставила до майка си. По думите им съобщението е записано на 1 април 2014 г.

В съобщението, което е определено като последната й воля, иранката моли майка си да се увери, че след смъртта й органите й ще бъдат дарени на нуждаещи се от трансплантация хора. 

В посланието си тя казва: "Не искам да гния в земята. Не искам очите ми или младото ми сърце да се превърнат в прах".

"Измоли веднага след като ме обесят сърцето, бъбреците, очите, костите ми и всичко останало, което може да бъде трансплантирано, да бъде дадено като подарък на някой, който се нуждае от тях", моли Рейхане.

Тя говори още за процеса и за събитието довело до смъртното й наказание: "През онази зловеща нощ аз трябваше да бъда тази, която да бъде убита".

"Тялото ми щеше да бъде изхвърлено в някой ъгъл на града, а след няколко дни полицията щеше да те заведе в моргата, където да го разпознаеш и да научиш, че съм била и изнасилена", продължава младата жена.

Съдбата обаче решава друго "с онзи проклет удар". "Вместо тялото ми да бъде захвърлено настрани, се намерих в затвора Евин с неговите самотни килии, а после в гробоподобния затвор Shahr-e Ray. Но остави се на съдбата и не се оплаквай! Ти по-добре знаеш, че смъртта не е краят на живота", казва още Рейхане.

"Скъпа, добросърдечна Шолех, в отвъдния свят двете с теб ще осъждаме, а други ще са обвиняемите. Нека видим какво иска Бог. Искам да те прегръщам до сетния си дъх. Обичам те", завършва съобщението си Рейхане Джабари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2014 в 10:18

Много искам да знам, какви са тези зверове сред нас, цъкащи минуси... ??? Всъщност отговорът е ясен-същите кръвожадни садисти, като онези винонвите да се стигне до такъв край...

29.10 2014 в 02:37

uran should be free !

28.10 2014 в 16:02

А, персите не са араби. Определено са интелигентни, добри математици. Не са модаджии като ливанците, но пипето им сече в пъти повече. Само тая религия...
Нека душата й намери покой! Амин.

28.10 2014 в 12:46

Pumpal
Имал съм късмета да бъда с иранка четери години, да ти кажа качества имат много. Смея да твърдя доста повече от хората тук. Проблема име е в управниците и диктаторите наложили им този режим. Бе религиозен комунизъм си е работата...

28.10 2014 в 12:09

"According to Iranian law, after her guilt was proven and her claim of self-defense was proven untrue, only the victim's family had the right to stop the execution; despite efforts by the Prosecutor's Office, the victim's family insisted on proceeding with the execution."

28.10 2014 в 11:26

Силна жена, велика! Надявам се последното и желание е изпълнено! Помогнала е като е отстранила един насилник, може да помогне и след смъртта си!! Браво! Да не повярваш, че при онези изостанали от света изроди има и качествени хора!