Детето, което помисли обектива за оръжие

ОFFNews Последна промяна на 31 март 2015 в 12:29 47369 21

Момичето решило, че обективът е дуло на оръжие.

Снимка Би Би Си/Осман Сагирли

Момичето решило, че обективът е дуло на оръжие.

Десетки хиляди интернет потребители споделиха снимката на сирийско дете, което вдига своите ръце във въздуха, за да се предаде пред турски фотограф, като решило, че обективът на апарата му е оръжие, съобщи Би Би Си.

Хората по света бяха разчувствани от страха в очите на детето, което си мисли, че срещу него е насочено дуло на оръжие.

Снимката започна да се разпространява скоростно в интернет, след като фотожурналистката от Газа Надя Абу Шабан я публикува в Туитър. Туитът ѝ беше споделен от над 14 000 души само в социалната мрежа, като се разпространи и по стотици други сайтове.

Не за пръв път обаче подобни снимки в мрежата се оказват фалшификати или заснети при съвсем различни от представените обстоятелства - затова много хора се усъмниха в историята зад уплашеното дете. Би Би Си се зае да потърси турския фотограф, за да разбере истина ли всичкото това. 

Изданието е намерило Сагирли, който в момента се намира в Танзания. Той разказва, че детето е момиченце на 4 г. на име Худеа, чиято снимка е била направена в бежански лагер в Атмех през декември 2014 г. Майката на Худеа пропътувала с нея и другите си 2 деца 150 км от дома им в Хама до бежанския лагер, намиращ се на 10 км от турската граница.

"Използвах телефото обектив и тя реши, че е оръжие. Осъзнах, че момиченцето е ужасено едва след като направих снимката и я погледнах, тъй като тя прехапа устни и вдигна ръце във въздуха. Обикновено когато ги снимаш, децата бягат, крият лицата си или се усмихват. В лагерите обаче има хора от цялата страна. Можеш да видиш по-добре страданията, през които са преминали, не чрез възрастните, а чрез децата. Именно те отразяват чувствата най-добре чрез невинността си", коментира Сагирли.

Снимката е публикувана в турски вестник още януари, като тогава е получила широк отзвук в турските медии и социални мрежи, но едва сега тя доби популярност в западните страни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2015 в 18:10

Бъгарин, хванат без документи в страната си плаща акт. Чужденци без документи не е равнозначно на бежанци и няма защо да се промиват мозъци, че се тормозят сирийци. НАТО не без помощта на Израел съсипа прекрасна страна с традиции на религиозна толерантност. Летището в Дамаск е строено от българи и унищожено от Израел. Натресоха им и създадената от НАТО армия на Ислямска държава. Сега току хвърлят съчки да подпалят Европа чрез Украйна...

01.04 2015 в 16:00

Откога пък турците са жалостиви? И до ден днешен сигурно са горди с Батак. Да, няма да остарее тази тема и не трябва да бъде забравено!!!!
За снимката - децата плащат най-много заради фанатизма на възрастните. Виновни сме, че трябва да живеят в такъв свят.

01.04 2015 в 13:56

Отново виждам, че дори и тук - двама Лайнари спорят нещо на тема Путин-Обама.
За да приключа малоумния ви спор в тази тема - ще отсъдя:
Обама - помияр
Путин - за сега няма данни, народът му го обича, не е смешник като Обама, пък дали ще провали Русия, само може да гадаем.
Айде точка и улево!

01.04 2015 в 09:57

Голяма сладурана е това дете. Дано скоро стихнат боевете и то да забрави страхотиите, които е изживяло!

31.03 2015 в 22:40

милото дете

31.03 2015 в 21:28

Плоска, елементарна манипулация за добре промити мозъци от псевдо-либералната пропаганда на грантозащитниците.

31.03 2015 в 20:22

Стига манипулации!!!

31.03 2015 в 19:39

И как по-точно Путин се противопоставя? Знаеш ли, когато започна конфликта в Сирия много се надявах Русия най-накрая да се противопостави на глупостите на САЩ, защото действително прекалиха. До този момент това противопоставяне не го виждам, а това, което виждам е, че Сирия е завладяна от фанатици, които тотално ще я унищожат. Също видях как Русия си взе Крим и по един или друг начин поддържат конфликта в Украйна. Това ли е противопоставянето? Или противопоставянето се явява в това всеки втори, като папагал, да ми говори колко били лоши САЩ и как някакви сорсоиди действат в тяхна полза и съвсем скоро как щял да се въведе нов световен ред и Русия е единствената, която може да ни спаси (дори и баба Ванга го е предсказала?????) Или противопоставянето се явява в това Русия да показва военната си мощ, как щяла да си прави собствена космическа станция, как си е направила собствена GPS система, как щяла да си направи собствена wikipedia, как щяла да си направи космодрум, ЛАДА ще се възроди и т.н., и т.н. До кога ще е така, само приказки да слушаме, до кога беее, а милиардите на една шепа идиоти им се трупат все повече и повече, а народа им тъне в мизерия вярвайки във възраждането на ВЕЛИКА РУСИЯ..... НЕ, това е един пълен фарс!

31.03 2015 в 19:36

Кънчо е гей !

31.03 2015 в 18:01

Нещастието има и други измерения. Съседа насочил снайпер срещу тъщата си и така си отишла нещастницата, мислейки, че ще я снима.