Академия за викинги отваря врати в Норвегия

OFFNews 05 август 2015 в 15:25 4827 0

Снимка seljord.fhs.no

Колеж в Норвегия предлага курсове, вдъхновени от сериалите "Игра на тронове" и "Викинги".

Частното учебното заведения се намира на 150 км от столицата Осло, а вече са заети всички 14 места за участие в програмата, която започва през есента. Студентите ще се учат как да коват мечове, да плават и дори как да правят жертвоприношения на животни. 

"Искате ли да живеете като истински викинг? Сега е вашият шанс! Викингите са ковали мечове и ножове. Можете да правите своите дрехи и обувки като истински викинги. Заедно ще разглеждаме техниките за строителство, използвани от викингите.", пише в изявление на уебсайта на колежа.

Занятията обаче далеч няма да се леки. Учащите се ще трябва да се справят с трудни условия и да се научат да плетат покриви, да правят бижута. Ще се замимават и с грънчарство.  

Няма да бъдат забравени и завоевателските умения на викингите, но на участниците няма да се налага да се бият. Те ще изминат пътя на предците си до Йорк, Англия, точно както са направили викингите, когато го завладяват през 9-10 век.

В програмата е отделено и време за празненства, но те няма да са типичните за един младеж. Ще бъдат отбелязвани слънцестоене, както и пролетно и есенно равноденствие. Коледните пости пък ще включват жертвоприношение на животни.

Ясно е кой ще е главният учител. Над 26 000 души са видели публикуваната в социалните мрежи обява и 22 са кандидатствали. Избраният преподавател е Йепе Нордман Гарли. Той казва, че се заминава с бита на викингите за развлечение. 

"Може да се каже, че съм първият учител викинг", твърди Гарли и допълва: "Лично аз предпочитам "Игра на тронове". Сериалът "Викинги" има твърде много фактологически грешки."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови