700 евро за килограм масло в Норвегия

OFFNews 17 декември 2011 в 17:37 1650 0

В една от страните с най-висок стандарт в света – Норвeгия – маслото изчезна от магазините, което доведе до рязък скок в цената на продукта.

В момента 500 грама масло се предлагат за 350 евро. Поради липсата на млечния продукт, норвежците са започнали да се притесняват сериозно как ще приготвят традиционните коледни сладкиши. Според експертите липсата на масло по магазините ще продължи до средата на януари. Обяснението за кризата с маслото е дъждовното лято, заради което драстично е намаляло производството на продукта. Като друга причина се изтъква повишеното търсене заради предстоящите коледни празници, както и добилите популярност в страната нисковъглехидратни високомазнинни диети. В сравнение с 2010-та година, търсене се е увеличило с повече от 30%, обясняват властите в Норвегия. Миналата седмица те са спрели на границата със Швеция руски гражданин, който се е опитал да внесе нелегално 90 килограма масло, които е щял да продаде за черно за около 60 хил. евро. Недостигът на продукта е истинско предизвикателство за хората в страната, които се опитват да се подготвят за предстоящите коледни празници. Традицията в страната е, че за Рождество Христово се пекат поне седем вида сладкиши и бисквити.

В Норвегия по случай коледнит​е празници се приготвят специални бисквити, наречени Kager.  Норвежката традиция повелява децата в следобедно време да обикалят от врата на врата, за да получат от специалните коледни бисквити.  На коледната трапеза в Норвегия присъстват задължително риба треска, картофи, овесена каша, джинджифилов хляб и коледен коктейл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!