Цацаров не изключи падането на още депутатски имунитети

Юлиан Христов 09 януари 2014 в 10:10 7155 12

Сотир Цацаров. Снимка: Сергей Антонов
Сотир Цацаров. Снимка: Сергей Антонов

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността да поиска и други депутатски имунитети заради скандала на летище Варна, съобщи БНР.

Според обвинител номер едно това дали ще има искане за още депутатски имунитети, зависи от резултатите от разследването. От думите му пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) стана ясно, че има данни за това, че другият пострадал при инцидента - Димитър Бахнев, е бил удрян и ритан от депутати от "Атака". 

"Изяснява се на този етап кой го е ударил. Той е удрян и ритан, и от народни представители. Дали е от един народен представител, дали е от господин Сидеров или придружаващите го лица, това ще се изясни тепърва", коментира главният прокурор.

Цацаров категорично отрече обвиненията на Волен Сидеров, че предприетите действия срещу него били политически натиск. 

"Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай, и да се упражнява след това в красноречие с оправдание за политически натиск, се е объркал", каза главният прокурор.

По думите "народният представител е гражданин, който трябва да се отнася с минимум две стъпала по-голямо уважение към униформения полицай". Цацаров обясни, че преди да бъде нападнат от Сидеров, униформеният полицай се е държал коректно и професионално. 

„На място е имало три групи полицейски служители – „Гранична полиция”, ОДМВР – Варна и служители на службата за сигурност на аерогара „Варна”. Според данните всички те са изпълнявали служебните си задължения изключително стриктно и с необходимото уважение спрямо народните представители. За съжаление не са получили същото отношение. За съжаление един от тях е бил ударен”, добави Сотир Цацаров.

Главният прокурор обясни, че очаква падането на депутатския имунитет на Сидеров, за да продължи работата прокуратурата с още разпити - на френския дипломат и на екипажа на самолета, където започна скандалът. "Депутатите също ще бъдат разпитани. Нали не виждате механизъм, по който депутатите могат да бъдат принудени, призовани, след като всеки от тях държи изключително стриктно на своя имунитет, да бъдат задържани на място. Те са показали своята депутатска карта”, каза още Сотир Цацаров.

Кога ще падне имунитетът на Сидеров обаче той отказа да коментира. Цацаров обясни, че всичко е разписано в Конституцията, уведомен е председателят на Народното събрание, а прокуратурата си е свършила работата. 

Днес стана ясно също, че Цацаров е разпоред да му бъде докладвано на какъв етап е делото за безредиците пред столичната джамия Баня Башъ през 2011 година. Тогава активисти на "Атака", начело с Волен Сидеров, влязаха в сблъсъци с мюсюлмани по време на традиционната им молитва. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!