Наказание до пет години затвор грози Сидеров

Юлиан Христов 08 януари 2014 в 15:25 7079 12

До пет години затвор грозят Сидеров, ако бъде признат за виновен
До пет години затвор грозят Сидеров, ако бъде признат за виновен

До пет години затвор ефективна присъда може да получи Волен Сидеров, ако бъде признат за виновен за престъпленията, за които главният прокурор поиска сваляне на имунитета му.

Според държавното обвинение на летището във Варна Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, а деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи от Областната дирекция на МВР-Варна, които са изпълнявали служебните си задължения по опазване на обществения ред.

За нанасяне на телесна повреда на полицай, каквото е другото установено от държавното обвинение престъпление, Наказателният кодекс предвижда до две години затвор или пробация. 

Обвиненията на прокуратурата обаче все още не са внесени в съда.

Предстои снемането на имунитета на Сидеров. Процедурата е предвидена в Конституцията, в която е посочено, че депутатът може сам да се откаже от имунитета си. Във вторник обаче Сидеров беше категоричен, че няма причина да се отказва сам от имунитета си.

В такива случаи и когато парламентът не заседава, (ваканцията на депутатите е до 15 януари, бел. авт.) в Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е предвидено, разрешението за наказателно преследване да се дава еднолично от председателя на Народното събрание. Това разрешение трябва да бъде гласувано от депутатите още на първото заседание на парламента.

Едва след като мине тази процедура, се очаква повдигането на обвинение и внасяне на обвинителен акт в съда, като производството е триинстанционно, а последната дума има Върховният касационен съд (ВКС). Целият процес може да отнеме две, три или повече години. 

Заедно с повдигането на обвинение прокуратурата може да поиска и налагане на мярка за неотклонение, която варира от най-леката - подписка, до постоянен арест.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!