Съкращават 1300 военни до края на годината

OFFNews 28 април 2014 в 17:11 2541 4

Ангел Найденов
Съкращават 1300 военни до края на годината

До края на годината в армията трябва да се извърши съкращение на личния състав, заложено в план още през 2010 година.

Това каза в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов, съобщава bTV. Той уточни, че съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 от армейците.

„Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО”, обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за
модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

Ангел Найденов уточни, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви. „То не е на МО, а МО прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност”, посочи ресорният министър.

Като най-неотложна задача, свързана с модернизацията на армията, той посочи купуването на нов тип боен самолет. Найденов очаква до средата на годината да има решение на МС, с което да започне този проект. Става дума за средства над 500 милиона лева като допълнително ще се решава каква машина ще бъде избрана и дали ще бъде нова, или втора употреба.

Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

Най-важното
Всички новини