Quantcast

Съкращават 1300 военни до края на годината

OFFNews Последна промяна на 28 април 2014 в 17:11 1982 4

Ангел Найденов
Съкращават 1300 военни до края на годината

До края на годината в армията трябва да се извърши съкращение на личния състав, заложено в план още през 2010 година.

Това каза в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов, съобщава bTV. Той уточни, че съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 от армейците.

„Независимо че е болезнено и е нежелателно, съкращенията трябва да се извършат, защото това е един от начините, по който може да се коригира лошата структура на разходите в МО”, обясни Найденов и припомни, че 75% от бюджета на ведомството са за заплати, 21 на сто за текущи издръжки и едва 4-5% или около 50 милиона лева на година остават за
модернизация - при необходими за това между 150 и 200 милиона лева.

Ангел Найденов уточни, че съкращенията ще бъдат преди всичко в логистичните бригади, в частта, където се охраняват складове със стара техника и боеприпаси. По думите му голяма част от снаряжението е изкупена от частни фирми, но продължава да стои във военните складове - някъде и без заложен наем в договорите или наказателни лихви. „То не е на МО, а МО прави разходи за храна и контрол и носи целия риск и отговорност”, посочи ресорният министър.

Като най-неотложна задача, свързана с модернизацията на армията, той посочи купуването на нов тип боен самолет. Найденов очаква до средата на годината да има решение на МС, с което да започне този проект. Става дума за средства над 500 милиона лева като допълнително ще се решава каква машина ще бъде избрана и дали ще бъде нова, или втора употреба.

Найденов откри в Асеновград социална трапезария за пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди. В гарнизонния военен стол в града през работните дни на седмицата безплатно ще обядват около 50 бивши военни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2014 в 08:32

Част от програмата за разкриване на нови работни места?

28.04 2014 в 22:24

...заформят се реални очаквания към армията... да емигрира!

и то вЪпреки новата ограда по границата...

... хахахахахахахахахаха

... КОЙ ми продаде ОЗкалашника... КОЙ КОЙ КОЙ

... хахахахахахахахахаха

28.04 2014 в 20:55

Аз викам и целата армия да разпуснат, но САМО АКО режима на придобиване на оръжие стане като в САЩ.

28.04 2014 в 20:31

А аз предлагам да плюем на печата,да го натиснем върху пластелина и веднъж завинаги да се приключи с тая институция в България!Кво толкова...най-много да се смени името на държавата и да се вдигне оборота на вазелин на аптеките!