Еротика и екшън откриват One Dance Week тази събота

ОFFNews 15 октомври 2015 в 14:34 2397 0

"Джентълмен".

На 17 октомври в Пловдив стартира осмото издание на One Dance Week, което ще представи 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка.

Първият уикенд от международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, който ще продължи до 1 ноември, ще представи спектакли от Испания и Корея.

Откриващата фестивална вечер на ще бъде ознаменувана от едно звездно гостуване – носителят на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. – компания Daniel Abreu и тяхното голо "Животно" разказват за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и желанието за оцеляване.

Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време - Марина Вайнер.

Двама от вас имат шанса да спечелят две покани за танца чрез играта на OFFNews и One Dance Week, която може да намерите тук.

Във втория фестивален ден - 18 октомври, на пловдивска сцена ще се изявят новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите "Деформация" и "Джентълмен" ще бъдат представени в една вечер от своите създатели – прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг.

Двете произведения разказват чрез езика на движението и красиво музикално оформление, истории за човешката идентичност, поставена в различни контексти и ситуации. Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват представяни пред публиката по един съвременен и вълнуващ начин.

"Деформация" на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс „Сцена на млади хореографи“ през 2013 г.

Хореографията на спектакъла "Джентълмен" на Ким ДжаеСеунг е вдъхновена от традиционния за Корея танц Hanryang-mu, който експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки танцуващите едновременно с миналото и настоящето.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален Фестивален пас на цена от 40 лв.

Най-важното
Всички новини