Златко Живков, кмет на Монтана: Вече имаме умно осветление, а скоро и интелигентно сметосъбиране

Монтана залага на Narrowband IoT технология, която у нас се предлага от А1

Иван Петров 06 юни 2019 в 13:56 3289 0

„Смарт” или „умни” – тези думи все по-често се ползват за всякакъв тип джаджи и устройства. Отскоро обаче „умните” решения излизат извън рамките на ежедневната лична употреба и придобиват по-сериозни измерения. Заговори се за „умни градове” и „умни индустрии”. OffNews дава началото на серия интервюта с кметове на едни от най-напредничавите общини у нас, за да ви запознаем с това до каква степен те са готови за предизвикателството, наречено „умен град”. Първият ни гост е кметът на Монтана Златко Живков – най-дългогодишният управник на областен град в България със своите пет последователни мандата начело на общината.

Г-н Живков, миналата година участвахте в едно интересно събитие във Вашия град, в което А1 (тогава Мтел) представи концепцията за умен град посредством Narrowband IoT технология. Какво сте реализирали от идеите, свързани с „интернет на нещата”, които видяхме тогава?

В този период реализирахме изграждане на Център за Видеонаблюдение в гр. Монтана, в който е разположен технически екип за 24 часова обработка на данните от камерите и техническа апаратура обхващаща наблюдение на 100 камери „кризисни” точки в гр. Монтана. На практика този център може да обработва записите на 160 камери и това е начин за реакция и превенция на битовата престъпност, опазвана на публичната инфраструктура и оказване съдействие на органите на МВР.

Каква планирате да бъде следващата стъпка в посока „умни решения”, която общината ще предприеме?

Планираме да изградим „умна” система за мониторинг и анализ на сметосъбирането и сметоизвозването в Община Монтана. Тя ще доведе до оптимизация на разходите за тези дейности, до справедливо разпределение на такса смет за гражданството и фирмите, работещи на територията на общината, посредством статистически алгоритми приложени върху събраните данни от „умните” кофи и подходящи модели за анализ на тези данни.

А1 е един от големите партньори на българските общини – с какво телекомът спечели доверието на Монтана?

Това, с което А1 печели доверието ни, са иновативните предложения за оптимизация на различни обществено важни процеси с реалистичен подход и предложението за реализация. Осъществяването на тези идеи помага на общността, помага да бъде разходван публичен ресурс целесъобразно и оптимално, което означава да бъде пестен, където е възможно. Да бъде навигатор на бюджетния инструмент в частта на комунално-социалните дейности - директна политика до всеки гражданин на Монтана.

Как виждате Монтана по отношение на „интернет на нещата” след 5 години?

Както и преди пет – винаги ще има нещо непредвидено, защото ръстът на технологиите е нелинейна функция на времето и техническия напредък. В този ред на мисли не можеш да предвидиш всичко, въпросът е да хванеш посоката и да поставяш верни цели с конкретни срокове за реализация. Преди пет години не се говореше за умни градове, или поне не до такава степен, и то в Северозападна България.

Какво бихте казали на кметовете, които още се колебаят, дали е дошъл моментът да се обърнат към концепцията „умен град”?

Побързайте! Понякога нещата изпреварват темповете, които предвиждаме, но хората заслужават по-добър живот и нашата мисия е да допринасяме за това.

Златко Живков и представители на А1 на събитието в Монтана, на което телекомът представи своята концепция за „умен град” с помощта на Narrowband IoT технология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови