Жители на Лозен блокираха ''Цариградско шосе'', не искат ферма за производство на ларви в селото

OFFNews 03 април 2022 в 12:43 5407 2

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Жители на Лозен излязоха на пореден протест срещу намеренията за изграждане на завод за отглеждане на мухи и ларви в селото, предаде БГНЕС. Те блокираха бул. "Цариградско шосе" в София. 

Това е пореден протест, след като през октомври жители отново се обявиха протест преместването на фермата "Насекомо" АД в Лозен от Елин Пелин. 

Събрана е и подписка от 4000 души. Протестът започна към 10:30 тази сутрин и е организирано от сдружение "Развитие на Лозен". Демонстрантите искат оставката на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.

'Насекомо': Жителите на Лозен са жертва на слухове. Мухата Черен войник не яде и не пренася зарази

"Сериозно притеснени, че заводът ще мирише. Потвърдиха го хора от Елин Пелин. "Насекомо" иска да влезе в нашето село с медийни манипулации, лъжи. Мирише на корупция. Те се издържат изцяло от евросубсидии. Преди две седмици Борислав Сандов спря процедурата, която трябваше да гарантира на жителите, че това предприятие не издържа на екологичните стандарти, но той го спря, за да не изгубят субсидиите от ЕС", каза Пламен Цеков от сдружение "Развитие за Лозен".

Протестиращите носеха табели с надписи: "Насекомо - вън!" и "Еко мафията - вън! Сандов на прокурор!". 

Камен Кръстанов, директор във фирмата, коментира пред бТВ, че хората няма от какво да се притесняват: "Използваме метод къща в къщата, което означава, че под покрива на голямата сграда има друга по-малка сграда, в която има още едно препятствие пред насекомите, така че излизането на средната сграда, която е вътре в голямата, е невъзможно, още по-малко насекомото да излезе навън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови