Затворници в София ще произвеждат слънчеви колектори

OFFNews 17 ноември 2015 в 10:27 2643 2

Затворници в София ще произвеждат слънчеви колектори

В Софийския затвор започва производството на слънчеви колектори. На 18 ноември на територията на затвора ще бъде открит зелен производствен цех за производството на панелни слънчеви колектори и водни отоплителни устройства за екологично чисто производство на топлинна енергия и топла вода. 

Изграждането му е субсидирано норвежката програма „Иновации за зелена индустрия-България”, а проектът е изпълнен от Държавно предприятие „Фонд затворно дело” (ДПФЗД), съобщиха от Правосъдното министерство. 

Общата стойност на проекта е 414 896 евро.

Цехът ще произвежда панелни слънчеви колектори и водни отоплителни устройства за екологично чисто производство на топлинна енергия и топла вода. Панелните слънчеви колектори и водните отоплителни уреди са приложими за всякакъв тип сгради, в които се консумира топла вода и се използват източници на отопление. Цехът е оборудван съгласно съвременните стандарти за опазване на околната среда и екологичните параметри. Технологичният процес ще се базира на принципите за ефективност, рециклиране и почти безотпадъчно производство.

За целта на проекта 130 затворници са получили вече съответното обучение. Изготвен е и наръчник-ръководство с най-добрите практики в областта на зелените иновации, енергийната ефективност, употреба и рециклиране на материали, зелено производство, нормативни изисквания и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови