Започва тестването на BG-ALERT

OFFNews 06 ноември 2023 в 10:10 1508 0

BG-ALERT

Снимка бТВ

Тестовете започват от Габрово, но не на шега.

Започва планираното тестване на системата BG-ALERT, съобщи МВР. Ръководството на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", представители на мобилните оператори и на фирмата изпълнител ще дадат подробности за тестовете по градове и в цялата страна.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

"Всички потребители ще получават такива съобщения. Тестовете ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември. Системата е предвидена да влезе в употреба от догодина - началото на 2024 г. Важно е хората да не изпадат в паника, тези съобщения не представляват опасност за тях. В случай, че има такова съобщение, ще бъде написано ясно за какво събитие става дума и каква опасност представлява", обясни директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов, цитиран от бТВ.

Преди дни смущаващи съобщения от BG-ALERT със силен звуков сигнал и вибрация изплашиха много хора. При повечето потребители известието дойде с текст: "Внимание, опасност!", а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също "test test" и имаше препратка към сайта bg-alert.bg. Институциите обясниха, че през целия ноември системата ще се тества. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки